Cele 3 reguli de aur ale bagajului sunt:
1. Numai bagaj de mână. 2. Numai bagaj de mână. 3. Numai bagaj de mână.
Avantajele sunt numeroase:
- Dac-ai făcut checkin online așa cum recomandam în [prima parte a seriei de posturi](http://spinei.hotnews.ro/ghidul-hoinarului-amator-partea-i/utile/20111024/), poți veni la aeroport la orice oră înainte de plecarea avionului - N-ai nici o problemă dacă faci escală și al doilea zbor este anulat sau îl pierzi - Nu mai stai deloc la coadă, nu mai depinzi de ora de deschidere a ghișeului de checkin - Șansa de a-ți pierde bagajul este zero, și crede-mă că nu vrei să fii în deficit de ciorapi sau lenjerie intimă - Nu trebuie să-ți aștepți bagajul la sosire, mai mult timp câștigat
Am avut  și eu destulă vreme prejudecata că bagajul de mână “trebuie să fie mic”. Fals. Pe de altă parte nu trebuie să cazi în capcana de a veni cu ditai sarsanaua după tine ocupând locul de bagaj al vecinilor de scaun, cum am văzut că se practică în special pe cursele spre România (e doar o constatare, nu vă luați de mine). Companiile aeriene au standarde clare de ce încape și ce nu încape, și cam ce greutate trebuie să aibă dihonia, iar regulile simplificate ar suna cam așa:
- Un bagaj de tip *carry on* cu rotițe și mâner extensibil este probabil standard dacă are latura mare de 22 *inch* (sau 55cm). - Atâta vreme cât nu-ți umpli bagajul cu cărți, cărămizi sau obiecte metalice nu vei avea probleme de greutate - Pe langă acest bagaj principal, poți avea un rucsac sau servietă (unele companii precum British specifică explicit, la altele e doar tolerat). Acolo poți pune un laptop și câteva alte mărunțișuri. Desigur că trebuie să folosești bun simțul, gândește-te că din motive de spațiu vei fi poate nevoit să-l stochezi sub scaunul din față și-atunci un rucsac umflat se poate dovedi o alegere foarte proastă. Eu de exemplu car laptopul, tableta, căștile, actele, hârtie și pix (amintiți-vă [sfatul din postul precedent](http://spinei.hotnews.ro/ghidul-hoinarului-amator-partea-i/utile/20111024/)) – și nimic mai mult.
[![](/static/wp-uploads/2011/10/bagaj.png "bagaj")](/static/wp-uploads/2011/10/bagaj.png)
Spațiu disponibil este suficient să-ți iei toate cele necesare atunci când pleci într-o călătorie de câteva zile. Pentru un bagaj cât mai compact, pune lenjeria și articolele ușor compresibile în stratul de jos, cămășile și pantalonii la mijloc iar sus obiectele mai tari (gen perechea de pantofi, aparatul de ras, etc.). Zic **perechea** de pantofi pentru că nu există absolut nici un motiv să iei mai mult decât o pereche de încălțări în picioare și o alta de rezervă în bagaj. Dacă ținuta e mai formală, înseamnă că vei pune în bagaj pantofi negri care au avantajul că se potrivesc la aproape orice.
[![](/static/wp-uploads/2011/10/packing_2.jpg "packing_2")](/static/wp-uploads/2011/10/packing_2.jpg)
Un alt truc pe care-l folosesc ocazional este sa împăturesc prin rulare tricouri sau cămăși. Se pot compacta mai bine și teoretic se șifonează mai puțin.
Nu vă lăsați descurajați de mormanul de PET-uri de la controlul de securitate – de fapt **este permis** să iei lichide, geluri sau creme în avion. Secretul este să nu depășească 100 ml fiecare și să încapă într-o pungă resigilabilă cu capacitatea sub 1 litru. În general asta înseamnă:
- Un deodorant gel sau solid, majoritatea produselor de pe piață au volum redus - Un tub mic de pastă de dinți – sub 100 ml – ușor de găsit în magazine - Un tub de cremă de ras (gelurile și spumele fiind în tuburi de dimensiuni mari, iar formatele mici de călătorie greu de găsit și scumpe) - Eventual un flacon mic de apă de colonie sau parfum - N-am reușit să găsesc un aftershave mai mic de 100 ml, dar nu mi se pare o problemă blocantă, supraviețuiesc și fără
Observați că sfatul meu se adresează doar bărbaților, știu că pentru multe femei limita de 1 litru de substanțe cosmetice poate fi mult prea greu de respectat ![:)](http://120744571.r.cdn77.net/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
Ok, dacă ai avut răbdare să citești până aici înseamnă că ne-am făcut bagajul. În episodul viitor vedem cum ne pregătim să ne petrecem mai mult de zece ore plictisitoare într-un loc înghesuit.
Citește [în partea I despre bagajul esențial și checkin online](http://spinei.hotnews.ro/ghidul-hoinarului-amator-partea-i/utile/20111024/).