Schimbăm un pic registrul pentru un subiect ceva mai tehnic și ne-legat de călătoriile cu avionul. Vara aceasta am dat din nou “o tură” cu mașina prin Europa. Ca și data trecută (acum 2 ani ca să fiu mai precis), itinerarul a fost ajustat pe parcurs folosind Google Maps si prognoza meteo, iar cazarea s-a rezervat mereu din mers via Internet. Diferența este că vechiul meu mobil HTC Hero a fost înlocuit de un (deja oarecum uzat moral, dar încă foarte sprinten) Desire HD, plus un iPad 3 proaspăt primit de la muncă. În plus, tarifele de date la roaming au scăzut foarte mult – dar e adevărat că sesiunile de navigare mai serioase le-am făcut în locații cu wifi (mai tot timpul gratuit în Europa).

Atât pe iTunes Store cât și pe Play există câteva aplicații foarte utile dacă vrei să faci un roadtrip. Pentru hărți, distanțe și estimări de durată Google Maps este absolut suficient. Pentru prognoze meteo se poate consulta Google Search cu “weather in nume_oraș” sau una din nenumăratele site-uri ori aplicații.

Rezervarea hotelului e ceva mai complicată. În primul rând (cred că toată lumea știe dar merită precizat) în Europa sau US nu te duci niciodată pe nepusă masă la recepția unui hotel ca să ceri o cameră pentru că vei fi “servit” cu cel mai mare preț posibil (vezi rack rate pentru explicații). Mai bine te așezi comod pe un fotoliu în holul hotelului și le folosești wifi-ul ca să rezervi pe Internet, după care te prezinți ca o floricică și ceri camera.

Din păcate nu am ajuns la o metodă rapidă de rezervare folosind o singură aplicație, dar înarmați-vă cu un dram de răbdare și o sa vedeți că nu este complicat. Prefer aplicații în loc de accesarea directă a site-urilor din motive de viteză și reactivitate, în special pe conexiuni lente caracteristice hotspoturilor din hoteluri, benzinării, cafenele, etc.

Totdeauna încep prin a căuta cazare folosind Hipmunk (disponibilă pe AppStore și Play). Avantajul Hipmunk e că-ți prezintă rezultatele pe o hartă în zona dorită peste care îți suprapune un cod de culoare în funcție de criteriul căutat (eu am selectat mereu Sights – Obiective turistice dar te poți orienta și in funcție de zonele de Shopping sau Night Life dacă asta cauți). Un alt lucru pe care-l apreciez la Hipmunk este că ordonează hotelurile în funcție de o combinație între preț, depărtarea de centrul orașului și notarea pe Tripadvisor. Site-ul este arhicunoscut dar pentru cine nu știe Tripadvisor colectează recenzii ale turiștilor și pe baza lor face clasificări de hoteluri, restaurante și “Things to do” în general. Regula simplă pe care o folosesc este:

  • Hotelurile de 5 din 5 (nota maximă pe Tripadvisor) sunt foarte rare și mai mereu prea scumpe
  • Hotelurile de nota 4-4.5 sunt bune sau foarte bune (distincția e fină și se face în general pe lucruri mărunte gen mărimea piscinei, disponibilitate wifi sau cât de bun e mic-dejunul inclus) (știu, sunt chițibușar)
  • Hotelurile de 3.5 sunt de luat doar ca ultimă soluție, dacă nu am găsit ceva mai bun la un preț rezonabil. Elimin tot ce depășește 100 EUR/noapte în destinațiile foarte populare și 75 EUR/noapte în rest (știu, sunt chitros). Media vara asta a fost in jur de 60 EUR/noapte, poate un pic mai mult.
  • Hotelurile \<=3 trebuie evitate (știu, sunt fițos)
![](/static/wp-uploads/2012/08/hipmunk2.jpg "hipmunk2")

Odată ce am stabilit o listă de câteva hoteluri care mă interesează, încep să citesc recenziile de pe Tripadvisor unde pot afla lucruri utile care nu sunt neapărat prezente în descrierea hotelului: dacă există parcare gratuită sau cât costă, cât de aglomerată este, dacă wifi este gratuit doar in holul hotelului sau și în camere, dacă piscina e de formă sau nu,  dacă aerul condiționat din camere merge ok (și dacă acel aer condiționat există!) sau la câte stații de metrou este de centrul vechi al orașului. Problema e că n-o pot face direct din Hipmunk, care-ți arată câteva fragmente după care te trimite pe site. Site-ul este gândit mai degrabă pentru desktop-uri astfel că recomand app-ul Tripadvisor (de pe AppStore sau Play) – pe Android ți-l poate deschide direct pe hotelul dorit, pe iOS doar în browser. Este una dintre problemele cele mai enervante ale iOS-ului, dar păstrăm acest gen de discuții pentru altă dată.

Odată ce-am lămurit toate detaliile, se poate face rezervarea. În mod normal o fac via Hipmunk, care mă trimite spre unul dintre site-urile cu care au ei deal-uri de afiliere urmând să încaseze o cotă parte din bănuți. Eu apreciez aplicația și mi-aș dori să folosesc de fiecare dată acele linkuri ca să-i pot sprijini financiar în mod indirect dar realitatea este că nu toate site-urile partener funcționează cum ar trebui, mă trezesc cu un preț incorect sau că nu-mi acceptă cardul bancar românesc.

Astfel, uneori prefer să îmi notez primele 2-3 hoteluri selectate și să folosesc aplicația Booking.com (pe AppStore sau Play). Aici nu cred că sunt prea multe de explicat. Singura mențiune interesantă este că teaser-ele cu “Ultima șansă” sau “Au mai rămas doar 2” sunt chiar pe bune, nu o dată mi s-a rezervat ultima cameră “de sub nas” și a trebuit să caut la un alt hotel. În plus aceste îndemnuri adaugă și o componentă de dramatism care face o activitate banală să pară ceva mai puțin plictisitoare.

Ca o ultimă mențiune, toate aplicațiile menționate în acest post sunt gratuite bazându-se pe un model de business de afiliere.

Evident, ideal ar fi să am toate aceste funcționalități într-o singură aplicație, dar nu cred că asta e posibil deocamdată, cel puțin nu până când nu-i cumpără Google pe toți.