La sugestia unui cititor, am dat peste un material interesant referitor la mărețele realizări ale câtorva compatrioți de-ai noștri aflați la distracăie și desigur muncă prin țara nevecină dar prietenă Italia. știrea inițială se găsește pe site-ul realitatea.tv și-mi permit să spicuiesc următoarele (sublinierile îngroșate îmi aparăin) :

Joi a început la Milano procesul a 26 de infractori, români si italieni, acuzati de fraude financiare pe Internet. Ei au pagubit 150 de persoane cu 250.000 de euro [...] tehnologia informatica folosita de cyberpirati era extrem de sofisticata, ceea ce a facut ca prinderea lor sa fie foarte dificila. Tinerii infractori, dintre care unul are doar 19 ani, au fost catalogati ca adevarate genii ale informaticii.[...]

Ca să vezi unde erau geniile informaticii din România ! Cumva în cercetare la universitățile americane ? Nooo. La Microsoft, Google, Adobe, IBM ? Ntz. Geniile informatice fac site-uri de phishing și extrag bani de pe cardurile furate. Pe aceeași gândire generoasă, geniile electronicii sparg sisteme de alarmă și decodează “casetofoane” la mașini de lux, geniile matematicii s-au specializat pe fraude contabile și geniile medicinei fac avorturi ilegale prin America de Sud.

Ei bine să nu fim răi, redactorul Realitatea nu a făcut decât să “adapteze” mecanic știrea originală de pe publicația online Panorama.it, care precizează cu mândrie “Alla squadra di truffatori telematici composta da italiani e romeni, tutti veri geni dell’informatica [...]“. Carevasăzică, suntem destul de asemănători cu frații noștri latini, geniile unora și altora având ocupații similare. Ah, să nu închei fără a posta această superbă imagine din care reiese că polițiști italieni și români au conlucrat mouse în mouse pe niște PC-uri cu aspect deloc impresionant, unele cu carcasa desfăcută, dotate cu CRT-uri de 17″ de ante-ante-ante-penultimă generație:

normal_gdf-scico3.jpg

Un lucru este sigur, italienii au un umor interesant: operațiunea de prindere și arestare s-a numit Fish and chip. Pentru următoarele genii în acțiune, le recomand Tortellini al salmone – e bine să surprindem cumva și specificul local.