De la anunțul de lansare al Google Public DNS, am văzut o sumedenie de dezbateri pe Internet privitoare la subiectul acesta (dacă merită sau nu să folosești DNS-ul lor în locul celui de la furnizorul de Internet sau OpenDNS). Trec peste partea conspiraționistă – conform Google, statisticile se anonimizează după o perioadă cuprinsă între 24 și 48 de ore și nu am motive să nu-i cred. Oricum, cine are încă iluzia de intimitate și viața personală pe Internet e dus rău cu sorcova. Dar, divaghez.Cel mai simplu mod de a lua o decizie este să testezi viteza cu care serverul DNS răspunde la cereri, ori pentru asta există un soft gratuit și foarte deștept care se numește namebench (cu versiuni de Windows și Unix-like, ba chiar și cod sursă Python pentru amatori). Progrămelul ia din istoricul browserului preferat miile de adrese vizitate și le cere în mod repetat de la DNS-ul curent, de la câteva servere “regionale” luate probabil dintr-o mică bază de date plus serviciile OpenDNS, UltraDNS și Google Public DNS. Nu știam de UltraDNS, dar cred că sponsorizează în vreun fel serviciul pentru că rezultatul de viteză este întotdeauna raportat la ei.

Comparatie cu
UltraDNS

Pe scurt, acasă Google Public DNS a fost cel mai rapid în răspunsuri (192.168.2.1 este router-ul meu wireless care face proxy spre Google DNS).

Rezultatele compararilor
DNS

Interesant e că la birou cel mai rapid era un server unguresc care rezolva cererile în vreo 20 de milisecunde. Iar UltraDNS și OpenDNS răspundeau mai repede decât Google Public DNS. Mă rog, din misterele peeringului și ale rutelor Internet.

Sper ca acest mic progrămel să vă fie util.