La articolul meu precedent în care am descoperit că lituanienii sunt fani înfocați ai browser-ului Firefox am primit destul de multe sugestii/critici în comentarii, emailuri ba chiar și prin viu grai de la un coleg de birou. M-am decis să le iau în considerare, evident cu excepția remarcilor din comentarii care îmi reproșau voalat că sunt incult – căci sunt un măgar prea bătrân ca să-mi mai refac cultura generală și în consecință nu are rost să ne agităm pentru o cauză pierdută.

De această dată, am combinat statistica de descărcări de Firefox cea mai recentă cu numărul de utilizatori de Internet din fiecare țară conform CIA World Factbook. Iar am dat peste tot soiul de nepotriviri în nomenclatură, m-am trezit c-au dispărut subit tot soiul de republici-insulițe ba chiar și Vaticanul. China apare de două ori tot din motive de nume aiurea – iar Taiwanul nu mai apare deloc, dar mi-a fost prea lene să corectez. Speranța mea este că lipsa acestor mici țări nu afectează rezultatele, pe care le puteți descărca de aici.

Veți observa că lituanienii conduc în continuare detașat cu un Firefox descărcat la fiecare 2.87 internauți (sau a fost un glumeț cu resurse care a downloadat FF3 în buclă). Urmează Maldivele și Islanda, unde populația este suficient de mică încât o grupă de studenți plictisiți pot aduce țara în top. Surpriza urmează de la locurile 4 încolo, unde țările central și est-europene se aliniază într-un grup extrem de compact: Bulgaria, Ungaria, România (locul 6 !), apoi la o oarece distanță Polonia și Slovenia cu o valoare de 1 download la 20-30 de utilizatori de Internet.

Ca să nu vă plictisesc definitiv, mi-am propus ca de această dată să ilustrez rezultatele cu imagini generate de Google Charts, folosind un mirific degradeu verde – cu cât mai popular este Firefoxul într-o anumită țară cu atât mai verde este culoarea aplicată pe hartă. Culoarea este discutabilă, rezultatele sunt interesante:

Worldwide Firefox 3
adoption

Iată un zoom pe Europa, observați statele din est și cele nordice, Lituania fiind o adevărată “oază de verdeață”:

Firefox 3 adoption in
Europe

În Orientul Mijlociu și Asia ies în evidență Israel, Iran (cu un raport surprinzător de mare, mai bun decât al turcilor), Irak și Thailanda Cambodgia (!?!) :

Firefox 3 adoption in
Asia

După cum se observă cu ochiul liber, internauții din Rusia, China și India nu prea se sinchisesc de Firefox 3. Au surprins plăcut Paraguay și Chile în America de Sud.