Pe blogul Facebook s-a anunțat lansarea unui noi serviciu de acces de pe mobil prin 50 de operatori în 45 de țări. Noutatea este că pentru a accesa serviciul utilizatorii nu vor avea nevoie de abonament de date, traficul făcându-se direct în urma unui deal cu operatorii. În România doar Vodafone este listat:

0.facebook.com-partnering-countries-o

Partea proastă este că pe Facebook Zero nu poti vedea fotografii, deci din start experiența utilizatorului este oarecum ciuntită, dar pentru cei care folosesc Facebook de pe desktop sau laptop și doar ocazional telefon.

Conform postării, Facebook 0 este gratuit. Probabil operatorii îl vor oferi “la pachet” în numeroasele lor oferte. Nu știu dacă s-a gândit cineva la faptul că serviciul poate foarte ușor să canibalizeze SMS-urile. Sigur că lipsește aspectul “push” dar o convorbire peste SMS se poate foarte ușor muta pe Facebook.

Mi se pare o mișcare de forță pentru imensa rețea socială care ajunge și pe acele telefoane mobile unde Google nu intră din cauza lipsei de abonament de date. Evident, nu poate fi vorba de monetizare prin reclame (accesul fiind limitat doar pe Facebook) deci bănuiesc că se încasează ceva bănuți de la operatorii cu care are încheiate acorduri.

Am încercat să accesez 0.facebook.com de pe laptop și de pe mobil (abonament Vodafone cu Live) dar accesul mi-a fost refuzat:

facebook_zero

Probabil că vom afla mai multe de la Vodafone în curând.