Zilele trecute m-a întrebat un amic cum mă împac cu monitorul meu Dell U2410 pe care mi l-a adus Moș Crăciun în 2010 – și dacă în continuare îmi mențin recomandarea de cumpărare. De împăcat mă împac excelent, la un an și jumătate de la achiziție sunt foarte mulțumit și nu am nici un reproș de făcut. Dac-ar fi însă să-mi cumpăr acum un monitor similar, preferința mea s-ar îndrepta spre un model mai nou și mai ieftin de la Dell, U2412M.

U2412M pare să aibă un panou IPS bazat pe tehnologie similară cu cel din U2410, cu rezoluție și timpi de răspuns identici și la o comparare side-by-side diferențele sunt greu perceptibile. Ambele Dell-uri oferă aceleași culori plăcute, ne-saturate, ideale pentru lucru sau pentru video (datorită unghiului de vizionare excelent al panourilor IPS mai multe persoane se pot uita simultan la un film pe același monitor în condiții bune). Și la U2412M se poate regla înălțimea monitorului și orientarea acestuia față de axul suportului, funcție care la alte monitoare chiar similare ca preț lipsește și generează multă frustrare utilizatorilor.

Discountul substanțial de preț de la 2100 la 1250 RON își are explicația în câteva concesii făcute de Dell, pe care le puteți găsi mai mult sau mai puțin importante în funcție de utilizarea pe care doriți să i-o dați monitorului:

  • Lipsa intrărilor HDMI îl poate face impropriu pentru console, decodoare TV sau playere BluRay cu dichis (dar pentru astfel de cazuri recomand un televizor propriu-zis cu diagonală mare)
  • Lipsa unui card reader este o problemă (minoră ce-i drept) pentru cei care fac procesări fotografice (semi-)pro
  • Tot la capitolul fotografi, multe teste de pe Internet nu recomandă U2412M pentru prelucrare profesionistă de imagini deoarece redarea culorilor este sub U2410 (însă mult peste alte monitoare non-IPS de pe piață) (pentru mai multe detalii un exemplu de comentariu de pe Amazon)
  • În mod evident Dell a folosit “mai mult plastic” pentru noul monitor care este cu 3kg mai ușor decât U2410 (de la aproape 10 la sub 7 kg). Cu toate acestea, și U2412M degajă o impresie de soliditate și de calitate constructivă tipică monitoarelor high-end.