Odată cu instalarea pluginului de captcha, numărul de comentarii de spam conţinând tot soiul de linkuri spre site-uri debile a scăzut spre zero. Zic “spre zero” şi nu “la zero” pentru că sunt încă oameni foarte determinaţi care doresc musai să-şi publice linkurile pe blogul meu (şi probabil pe încă alte câteva zeci/sute de alte bloguri şi forumuri).

De exemplu, continui să primesc trackback-uri (un soi de comentarii care mă anunţă că articolele mele au fost citate pe alte site-uri) trimise de pe “publicaţiile online” de mare angajament catavencu.com, cotidianul.com, jurnalul.com, curentul.com. Acestea nu au nici o legatura cu publicaţiile omonime din România, după cum nici tariceanu.com nu are legătură cu omul politic având acest nume.

Există totuşi câteva puncte comune între toate acestea:

  • domeniile găzduiesc bloguri pe platformă WordPress
  • nu au conţinut original, totul este adus automat din feed-uri RSS şi “îmbrăcat” în linkuri şi reclame
  • este vorba aşadar de nişte sploguri (“spam blogs”)
  • toate domeniile sunt înregistrate pe GoDaddy de dl. Nicu Postolache (iniţiator al fundaţiei “Ariceanu Trust” care posedă domeniul tariceanu.com)
  • Nicu Postolache se ocupă cu afaceri pe Internet şi comercializare de nume “suculente” de domenii – a avut deja probleme în trecut, de exemplu în 2000 când a trebuit să cedeze domeniul radio-shack.com proprietarilor de drept
  • mai nou s-a apucat de reciclat conţinut din Internetul românesc

Sincer, afacerile dumnealui cu domenii mă lasă rece. Am doar rugămintea să nu mai spameze cu trackback-uri blogurile linkate de Hotnews.