Azi am aflat de la un amic că un blog serios nu e suficient de serios dacă nu are și o “postare despre șefi”. Motiv pentru care – iată – execut …

Pe excelentul site Freakonomics, scris chiar de către autorii cărților ([1] și [2]), poți găsi printre multe alte lucruri rezultatele unor experimente cu subiecte surprinzătoare. De exemplu, știați că unii oameni recunosc imaginea șefului mai repede decât propria lor imagine? Este vorba de poporul tovarăș chinez, dar probabil că mai multe culturi asiatice dau naștere la acest gen de reflexe. Interesant este că “americanii de origine europeană” (citez din articol) nu au arătat așa-zisul boss effect, însă diferențele se micșorau pe măsură ce statutul social era mai ridicat (adică averea, fiind vorba de US). Cu alte cuvinte, cu cât ai mai mulți bani cu atât americanii îți vor recunoaște fața mai repede. Din nefericire, experimentul nu a fost efectuat pe subiecți din România, sunt convins că rezultatele ar fi fost încă și mai interesante.

Un alt studiu discutat pe același site (folosind … babuini) ajunge la o corelație interesantă dintre starea de sănătate și statut. Cu cât urci in ierarhie – se pare – scade nivelul de hormoni de stress și sănătatea e din ce in ce mai bună. Odată trecut de un anume nivel – și în mod special la “șăfu’ăl mare” – hormonul indicator de stress se duce la mama dracului anulând toate beneficiile obținute anterior. Ca să vezi:

Vă urez așadar să beneficiați de recunoaștere rapidă, dar nu prea rapidă.