De ce nu HTC One

În materie de telefoane am rămas fidel platformei Android, chiar dacă m-am “îndulcit” și la beneficiileecosistemului Apple. Din punct de vedere software, Android este net superior. Nu mă văd lucrând de zi cu zi pe un device care nu permite tastatură custom gen Swype sau SwiftKey și care mă limitează la un client standard de email și calendar pentru Exchange printre cele mai proaste softuri pe care le-am utilizat vreodată. Da, mă refer la mirobolantul iOS…

În plus, am investit ceva bănuți în ultimii 2 ani cumpărând aplicații mobile și nu intenționez să decartez o sumă de bani chiar mai mare (deh, iTunes e mai scump) pentru a-mi reface mediul de lucru pe iOS.

Așa se explică interesul ridicat cu care m-am îndreptat spre cele două staruri ale momentului pe Android: HTC One și Samsung Galaxy S 4. Nu m-am uitat în mod special la procesor pentru că nu consider că aceasta mai este relevant – cam toate telefoanele de astăzi rulează confortabil aplicațiile de bază iar jocurile pe mobil nu mă pasionează. De asemenea, consider că 16 GB sunt mai mult decât suficienți pentru o utilizare normală, nu vreau să-mi car toată colecția de muzică (sau feri Doamne! de filme) după mine și mi se pare ok să schimb setul de audiobook-uri o dată la 1-2 luni sau să fac update săptămânal la podcast-uri.

Am comparat (pe hârtie și din review-uri, neavând cum altfel) capitolele care mă interesează în mod special:

  • customizarea interfeței (unde Sense-ul de pe HTC mi s-a părut original și reușit, iar versiunea nouă un mare progres)
  • calitatea foto și video (dominație totală a HTC-ului în ciuda celor 13 MP cu care se laudă Samsung – ambele fiind substanțial sub performanțele Nokia, dar asta e)
  • calitatea constructivă (la care HTC-ul iar punctează cu un design mai plăcut și mai bine închegat și folosind materiale care inspiră soliditate)

Cu HTC One detașat  în căștigător, mai aveam doar un capitol de care eram extrem de interesat și anume autonomia.

La capitolul autonomie lucrurile stau la fel de prost precum știm. Deși capacitatea bateriilor se mărește de la un model la altul, același lucru se întâmplă și cu ecranul. Asta face că atât HTC One cât și S 4 deabia rezistă unei zile de lucru tipice. Să ne lămurim un lucru: nimeni nu-și ia smartphone ca să-l țină în stand by sau ca să se rezume la vorbit la telefon. Când văd statistici mirobolante cu timp de vorbit sau câte săptămâni stă un telefon în stand-by îmi vine să urlu pentru că am impresia că fabricantul își bate joc de noi. Să fie foarte clar: eu nu vreau să țin telefonul bibelou și doar din când în când să vorbesc la el – nu! Eu vreau să-l “gâdil “non stop, să verific obsesiv cele N conturi de email, Facebook, Twitter și să caut pe net tot ce-mi trece prin cap. Ori, aici avem o mare problemă…

Bătrânul meu HTC Desire HD, primit acum mai mult de 2 ani, deabia se târâie o zi de lucru normală. Prin utilizare normală înțeleg cam două ore de podcasturi sau audiobooks simultan cu navigare pe net, rețele sociale, citire de email și stiri, plus câteva reprize ocazionale de citire de email/Twitter/Facebook în timpul zilei. Nimic deosebit și cu toate acestea dacă nu-l pun la încărcat la birou risc să ajung cu el descărcat acasă. Sigur, e de așteptat ca bateriile să se uzeze în timp și să nu se mai încarce corespunzător. Problema e că sunt la a 4-a baterie schimbată, cea originală n-a “ținut” decât vreo 7-8 luni înainte de a sucomba.

Ori, bateria de la HTC One nu se poate înlocui.

Cam cât de naiv ar trebui să fiu ca să-mi imaginez că în 2 ani cei de la HTC au avansat dramatic (și foarte “pe tăcute”) în tehnologia bateriilor și au dotat One-ul cu un acumulator care nu va face telefonul inutilizabil din primul an? Și cât de nesăbuit ar trebui să fiu ca să dau prețul cerut pe One știind că în sub un an o să fiu practic nevoit să-l arunc și să iau altul? Împărțiți prețul mobilului la 12 – cam atât m-ar costa utilizarea lui lunară, în plus față de abonamentul la operator.

Nu-mi rămâne decât să încerc să depășesc bariera psihologică și să cumpăr un telefon inferior (Galaxy S 4) dar care va putea fi utilizat mai mult timp. Sau, să sper într-un miracol numit Motorola X Phone.

UPDATE: Miracolul nu a apărut la Google I/O 2013 așa cum speram, dar între timp a apărut HTC One la Emag și e chiar mai ieftin decât S4 aflat în promoție. Decizii, decizii…