Conform Le Monde, personalul din cadrul președinției și guvernului francez a primit interdicție de utilizare la Blackberry. și asta direct de la SGDN, Secretariatul General al Apărării Naționale. Ce provoacă atâtea angoase la micul terminal GSM cu funcționalități de PDA, care-și permite citirea emailului oriunde te-ai afla ?

Ei bine, problema rezidă în faptul că pentru a beneficia de serviciile profesionale de e-mail (acces la conturi de pe Exchange, Lotus Domino, Novell GroupWise, …) Blackberry trebuie să se conecteze la un server special, numit Blackberry Enterprise Server (BES). Un BES este un fel de “concentrator” de email, îți știe conturile, îți “citește” emailurile și și le livrează pe PDA într-o formă adaptată. Din serverele BES spre aparatele utilizatorilor, TOATE emailurile primite de utilizatorii Blackberry care au conturi pe BES din întreaga lume trec prin două mari centre, unul situat în Marea Britanie și unul în Canada. De unde și paranoia oficialităților franceze, pentru care un email care părăsește Hexagonul este un email compromis, chit că este criptat cu una dintre cele mai solide metode de criptare de pe piață.

sam_blackberry.jpg

Concluzia unui funcționar francez ? “Au încercat să ne impună alte soluții, dar nu ne putem obișnui cu ele așa că și acum unii dintre noi folosim tot Blackberry, dar mai pe-ascuns“. Mai în glumă mai în serios și trecând peste ridicolul situației, este încă un exemplu – după crash-ul Blackberry din martie când milioane de utilizatori din întreaga lume nu au avut acces la emailuri – că soluțiile centralizate se lovesc la un moment dat cu capul de pragul de sus. Nu neapărat din motive tehnice.

Să procedeze ca mine – un mobil cu Java, softulețul de la Google, toate mailurile redirectate spre Gmail și apoi … hmmm, Gmail …