De vină sunt Microsoft și cireșul sălbatic. Microsoft Desktop 400 este o tastatură relativ ieftină – și silențioasă, pentru o vreme. După mai mult de un an de utilizare tastele încep să fie din ce în ce mai zgomotoase până depășesc în “volum” până și tastaturile no-name fără pretenții. Lemnul de cireș sălbatic sau cel mai probabil imitația care îmi decorează ușile are proprietăți de izolare sonoră egale cu zero. Uneori, cred că amplifică sunetele și o conversație șoptită de o parte a ușii se aude ca o discuție răstită de partea cealaltă. Este drept că la momentul achiziției a primat criteriul estetic și mai puțin criteriul de izolare sonoră. Dar, divaghez.

Te rog să-ți schimbi tastatura, se aude ca o mitralieră și eu după miezul nopții vreau să dorm” mi-a comunicat sec soția zilele trecute. Am încercat să-i explic că o mitralieră nu se aude ca-n filme, e un zgomot mai sec și depinde evident de tipul de muniție, frecvența de alimentare cu cartușe și mulți alți factori. Degeaba.

Criteriile de căutare au fost următoarele:

 • Musai tastatură mecanică* pentru că nici o tehnologie alternativă nu oferă confortul de utilizare necesar [*termen prost ales aflu de la un cititor, tastaturile mecanice fiind altă mâncare de pește, dar ce vroiam să spun e că încerc să evit exotismele gen tastatură flexibilă din silicon, cu taste de tip dom sau mai știu eu ce idei trăznite de tehnologii care nu fac zgomot, dar nici nu oferă confort utilizatorului] [PS din câte am văzut pe site-ul Logitech tastaturile de mai jos sunt variații pe tema membrană full-travel]
 • Produsul să fie menționat în mai multe locuri ca fiind silențios (nu doar pe site-ul producătorului)
 • Să aibă o dimensiune normală de tastatură de desktop (exclus glumele gen slim Bluetooth mini-keyboard for XBOX și alte struțo-cămile)
 • Să nu fie no-name (experiența vorbește aici)
 • Prefer o tastatură cu fir uneia wireless
 • Preț maxim 500 RON (chiar și așa e mult, dar am încercat totuși să filtrez chestii exorbitante gen diNovo)
 • Disponibilitate în comerțul mainstream din România. Această regulă e foarte importantă pentru ca nu intenționez să cumpăr un astfel de produs fără a-l testa în prealabil (prin asta înțelegând că doresc să-mi pun efectiv degetele pe un exemplar dintr-un magazin sau showroom). Și nu mă dau în vânt după cumpăratul de la magazine online obscure, indiferent de cât de apetisant este prețul.

După o căutare sumară pe Internet am decis să testez următoarele 4 modele:

 • Logitech K360 este o tastatură slim în stil laptop. În ciuda spațiilor pronunțate între taste la testul în magazin mi s-a părut cam înghesuită, cu săgețile mult prea mici pentru gustul meu. Comparativ a fost printre cele mai zgomotoase tastaturi dintre cele cu care m-am jucat, dar încă la “distanță” mare față de o tastatură normală. Raportul calitate/preț este bun.

 • Logitech K400 nu este slim, dar cursa tastelor este mai scurtă decât la o tastatură de desktop uzuală. Particularitatea ei este că are un touchpad (care suportă navigare multitouch) în loc de taste numerice. Unora poate să le convină schema asta – eu nu sunt un fan. Tasta Space este surprinzător de zgomotoasă (cea mai zgomotoasă dintre cele testate). Butoanele de sub touchpad sunt tari și par incomode la utilizare. Nu-s convins că-și merită banii decât poate dacă vrei musai un touchpad – atunci o să fie mai ieftin decât un combo tastatură wireless + touchpad separat.

 • Logitech Illuminated există atât în versiune cu fir cât și wireless. Particularitatea acestei tastaturi este că este iluminată de sub taste cu un set de leduri, ceea ce o face excelentă pentru lucrul noaptea sau pe (semi-)întuneric.  Cum eu nu prea aprind PC-ul pe lumina zilei, funcționalitatea mi se potrivește la țanc. La testarea în magazin a fost cea mai plăcută la utilizare iar tasta space a fost de departe cea mai “tăcută” comparativ cu celelalte tastaturi. Este o tastatură solid construită și grea, cu o bordură de plastic transparent care imită sticla și creează o senzație de produs premium. În opinia mea versiunea wireless nu își justifică prețul mult prea ridicat.

 • Tastaturile Apple au făcut parte și ele din lista mea. Calitățile lor printre care și silențiozitatea sunt intens trâmbițate pe net. Chiar dacă sunt în general sceptic la superlativele în exces (pentru orice tip de produse nu doar Apple) m-am decis să le iau în considerare pentru că folosesc tastatura printr-un KVM care leagă PC-ul și un Mac Mini. Dacă în ecuație ar fi fost doar PC-ul, probabil că n-aș fi fost interesat. Impresia din magazin a fost buna. Tastaturile Apple sunt cum era de așteptat foarte arătoase și plăcute sub degete, iar tastele deși sunt slim oferă destul de mult feedback la atingere (un pic sub Logitech, dar tolerabil). Versiunea wireless este compactă și spațiile dintre taste mai bine dimensionate decât la K360, iar săgețile sunt prea mici. Prețul este dublu față de echivalentul Logitech la aceleași funcționalități, însă în opinia mea calitatea constructivă merită diferența de bani. Tastatura Apple cu fir a fost unul dintre “finaliști”. Este o tastatură full-size foarte bine construită, confortabilă și zgomotul este comparabil cu cel generat de Logitech Illuminated. Singurul punct negativ: nu pare că “îmbătrânește” bine. În Media Galaxy am dat peste un iMac echipat cu o astfel de tastatură intens utilizată de publicul dornic de informații (dac-ar fi să mă iau după urmele persistente de jeg). Ei bine, tastele erau mult mai zgomotoase decât la exemplarul nou, în special tasta space care practic cloncănea.

În cele din urmă am pus toate aceste informații cap la cap și am luat decizia de a cumpăra un Logitech Illuminated cu fir. Deși este printre cele mai scumpe alternative, am apreciat funcționalitatea de iluminare care se potrivește la fix cu regimul meu de lucru, cât și faptul că este cea mai silențioasă dintre tastaturile testate pe bune.

După o săptămână de utilizare sunt în continuare extrem de mulțumit, deși am găsit un mic punct deranjant. Layoutul disponibil în România este layoutul UK căruia unii îi reproșează dimensiunea Shift-ului din stânga. Acesta este cât o altă tastă normală în loc să aibă lățime dublă cum este Shift-ul de pe layoutul US. Pe de altă parte, sunt un mare fan al tastei Enter – mult mai mare în layoutul UK – în care pot să dau cu sete de oricâte ori simt nevoia.

Cu sete și – mai nou – cu liniște.