Citeam pe blogul lui Orlando postul despre Android și comentariile aferente (dați și voi un click, discuția este interesantă). Inițial aș fi vrut să contribui cu un comentariu, dar mi-am dat seama că ar fi mai multe de spus. Și anume:

Creșterea pe segmentul mobilelor cu funcționalități de navigare pe Internet este într-o expansiune de neoprit. Asta nu înseamnă că search-ul și în general accesul la Internet de pe desktopuri sau laptopuri se va diminua – pentru că noul trafic va fi de tip aditiv. De când am Internet pe mobil citesc Hotnews* din metrou dar nu înseamnă că am renunțat la sau am redus folosirea laptopului atunci când sunt acasă. Internetul pe mobil este de fapt o piață nouă, care crește, și nu una care erodează ceva existent. Potențialul major stă, în opinia mea, în aplicații de proximitate și hibride care să adauge valoare nu doar prin simplul fapt că acum citesc același site și aceleași documente pe un device mobil cu ecran mai mic. Un exemplu: sunt în Mall la prânz și vreau să văd dacă este vreun cunoscut prin apropiere și ce restaurant ne recomandă ghidul setat cu preferințele noastre, apăs butonul “Lunch” și am imediat rezultatele. Sau: calendarul (Google Calendar ?) mă anunță că am o conferință telefonică la care mă conectez de pe mobil, dar când intru în birou detectează automat și comută pe aparatul telefonic din birou, pe speaker. La un moment dat, interlocutorul îmi spune numele unei companii la telefon și automat pe laptopul din fața mea se deschide browserul cu site-ul lor, cursul acțiunii și pagina cu istoric de pe Wikipedia. Nu e musai să renunț la search ca să pot crea chestii deștepte și folositoare pe mobile.

Google Analytics “merge” cât se poate de bine și pe majoritatea browserelor mobile, se integrează fără probleme și în versiunile mobile alte site-urilor. Există și sitemap-uri adaptate la site-urile pentru mobile. Nu văd de ce Google ar fi “îngrijorat” pe nișa de analytics.

Un lucru pe care nu l-am văzut remarcat acolo este că frontiera dintre telefon mobil și laptop este din ce în ce mai blurry. Ecranele mobilelor se măresc ca și rezoluție și diagonală, procesoarele acestora sunt din ce în ce mai puternice. Laptopurile devin mai mici, mai ușoare, mai autonome și mai ieftine. Peste câțiva ani, ce nume să-i dăm unui device de 200-300 de grame cu capacități de mobil, procesor multicore, 2 GB de memorie, LCD touch de 5 inchi cu rezoluția 1024×760 și tastatură detașabilă full QWERTY ? Smartphone, ultraportabil, MID ? Nu ar fi mare scofală ca un astfel de device să ruleze Android și să conțină numai aplicații hibride cu stocare pe cloud.

Unul dintre proiectele recente cu adevărat vizionare mi s-a părut Palm Foleo. Anulat, este drept – din cauză că atât piața cât și tehnologia, ambițiile celor de la Palm nu erau suficient de mature. Dar ideea ca mobilul să se integreze perfect cu ultraportabilul din servietă sau rucsac este mult prea bună ca să nu reapară și în viitor. Poate sub o altă formă, poate ca un nou standard, poate pretextul perfect pentru ca Android să ruleaze atât pe mobile cât și pe UMPC-uri/cum s-or numi ele în 2-3 ani.

Biroul meu stă în buzunar iar datele … datele le țin pe toate la Google. Este o perspectivă foarte plauzibilă dar care îmi dă un fior neplăcut pe șira spinării.

Ah, iar eu nu le-aș cânta prohodul celor de la Microsoft. Zicea cineva în comentarii că Windows e neglijabil per total, dar mobilele cu WinMo nu concurează cu toate celelalte terminale ci doar cu cele de tip smartphone unde dețin o halcă zdravănă din segment. Substanțial mai mare decât iPhone, dacă tot veni vorba. Să vedem în câteva săptămâni ce atuuri are în mânecă vine versiunea nouă de Windows Mobile 7.

Apropos știe cineva ce e cu varza asta din capul celor de la Nokia ?

*Pe când și comentariile vizibile pe m.hotnews.ro, pda.hotnews.ro ? Doar citire, evident.