Miercuri Sergiu Biriș anunța pe blog achiziția a 10% din acțiunile Trilu, contra sumei de 100.000 EUR, de către Alexis Bonte, antreprenor de origine franceză. Sincer eu nu auzisem de Alexis Bonte până în acest moment, iar achiziția i-a adus în mod sigur câteva “puncte” la capitolul imagine. O căutare pe Google (.ro) cu termenii “Alexis Bonte” va aduce majoritar rezultate cu articole despre afacerea Triluliu, ceea ce dovedește că în România trecutul lui nu este jalonat de proiecte spectaculoase. Alexis și-a petrecut o mare parte din ultimii ani (2000-2006) la lastminute.com ca marketing director apoi managing director deci este familiar cu rush-ul tipic afacerilor pe Internet, iar dacă se va implica efectiv în strategia Trilu cred că va avea lucruri utile de spus.

Ar trebui însă corectată percepția cum că prin această achiziție valoarea site-ului crește la 1 milion EUR. Nu vorbim de o firmă cotată în bursă ca să-i estimăm valoarea de piață după cursul operațiunilor de vânzare-cumpărare de acțiuni. Valoarea va fi confirmată doar atunci când va fi cineva gata să și pună pe masa de negocieri milionul cu pricina. Remarcați că profitul venitul actual al site-ului (20-40k€/an, estimare optimistă) nu justifică o asemenea cifră. Investiția lui Alexis Bonte este tipică pentru un angel investor, o injecție de capital într-o afacere de risc mare unde contează potențialul afacerii și nu neapărat situația actuală.

Strategic vorbind, e foarte bine că Sergiu a acceptat să vândă 10%, banii o să-i ajungă aproximativ un an și (în ciuda a ceea ce cred scepticii) într-un an se pot întâmpla foarte multe. Drept dovadă: mulți se grăbesc să compare situația actuală cu oferta de 80.000 EUR a lui Călin Fusu (Neogen) de pe la începutul anului. Să nu uităm însă că între timp în Internetul românesc au intrat niște milioane de dolari, dintre care o parte i-a palpat chiar Fusu. Probabil că oferta lui ar fi arătat astăzi cu totul altfel, la mai puțin de un an de la discuția inițială. Mă refer evident la “investiția” de zile mari de la Aleea Renilor în care Călin Fusu a aruncat cu naturalețe 15.000 EUR pe un proiect incredibil de riscant, cu șanse de reușită foarte apropiate de zero. Aș zice că a fost mai mult o demonstrație de forță, de deschidere a “sezonului de finanțări” pentru micii antreprenori, decât o decizie care are în spate un temei real.

Revenind la Trilu, strategia de dezvoltare – cea oficială – este de extindere în țările vecine. Este destul de amuzant să corelez cu afirmația lui Sergiu din iunie, la mine pe blog: “Apropo de nume, am ales Trilulilu pentru că am vrut de la bun început un site creat 100% pentru români și care să aibă în centru un personaj viu și jucăuș, în ton cu ideea site-ului. Expresia “Trilulilu” e 100% românească și s-a potrivit cel mai bine pentru ce am vrut să realizăm“. Sunt foarte curios care este echivalentul cuvântului “trilulilu” în limba bulgară. Rămâne de văzut dacă Zoso-ul bulgarilor va fi impresionat de lansarea unui site video românesc ca să-i dea cu nițel link love așa cum s-a întâmplat la noi …

Acum desigur, poate spun tâmpenii, dar să nu uităm că mai întâi ați citit la mine pe blog că Trilu are 14 servere și oareșce probleme după mutarea la OVH. și deabia ulterior pe blogul lui Sergiu :) Așa că, eu afirm următorul lucru de bun simț (pentru mine cel puțin). Trilu au [și] alte planuri decât cele anunțate. Poate fi vorba de un proiect de video pe mobil cu partenariate de genul celor încheiate de YouTube cu Apple sau cu diverși operatori americani, de partenariate cu televiziuni (cum de le-a scăpat Realitatea), de multe alte lucruri – dar nu se vor rezuma doar la simpla lansare de site-uri trase la indigo pentru țările vecine. Baftă !

Verificăm predicția peste aproximativ jumătate de an.

UPDATE: Tim are o presupunere interesantă, anume banii de fapt nu există și sunt fee-ul lui Alexis pentru un viitor deal cu un investitor mai mare. Este plauzibil, dar nu explică tamtam-ul în jurul celor 10%. Puteau la fel de bine să spună că a achiziționat 1% din Trilu, ceea ce ducea “valoarea” la 10 milioane (de ce nu ?) :) Eu cred că banii există și că “fee”-ul sunt chiar cei 10% – da, e foarte probabil ca el să ducă deja negocieri cu un alt investitor – mai mare – interesat de crocodil.