Conform statisticilor Netcraft pe ianuarie 2009, numărul site-urilor web se diminuează. Cu în jur de 185 de milioane de site-uri in această lună, înseamnă că nu mai puțin de 1.23 milioane au dispărut pur și simplu în ultimele 30 de zile.

Tentința este – zice Netcraft – “necaracteristică”. Adică de prin 2002, de la marea curățenie post dotcom crash, nu s-a mai văzut așa ceva. Desigur, asta nu înseamnă că traficul Internet global a scăzut, chiar sunt convins de contrariu. Dar undeva acolo în abis niște domenii parcate și-au dat duhul, iar niște site-uri nerentabile cu trafic confidențial au fost lăsate să expire. Odihnească-se în pace în cimitirul biților ce oricum n-au fost și niciodată nu vor mai fi.

Căci eCPM-ul pe Adsense atinge culmi de necrezut în ultima vreme, doar că … în jos. Dacă nu ești atent ai crede că publici reclamă de la Neogen, nu de la Google. “Dacă nici cu SEO spamul nu mai poți scoate un ban cinstit, nu știu unde-o să ajungem”, se căina … un amic. Primenirea va continua probabil și în restul anului.

Procentual, numărul serverelor cu Apache este în creștere accentuată, serverul IIS al celor de la Microsoft este iar pe trend de scădere iar starul momentului este fără îndoială nginx, un server web pare-se foarte rapid și extrem de popular în Rusia (țara de origine a autorului acestui software). Dovadă că de la ruși nu ne vin doar gaze …