Inginerii Skype au dat de urma fenomenului care le-a paralizat rețeaua săptămâna trecută. Este vorba pur și simplu de un reboot masiv a milioane de PC-uri [pe care rulează Skype] în urma aplicării automate a patch-urilor cu Windows Update. Într-adevăr, atât Windows XP SP2 cât și Vista încurajează setarea automată a Windows Update la o oră de noapte, cu reboot imediat dacă printre corecăii se găsește vreuna care solicită redemararea sistemului.

Urmarea este o poveste fascinantă care demonstrează ce tip de fragilităși interesante apar pe sistemele distribuite foarte mari. Skype fiind în general setat să demareze odată cu computerul și să se conecteze imediat, reboot-ul nocturn a generat un număr masiv de tentative de conectare, pe fondul unei rețele slăbite cu milioane de PC-uri care deodată au încetat să mai colaboreze la transferurile P2P. Rezultatul a fost un cerc vicios care a șinut în ?ah milioane de utilizatori aproape 2 zile.

p2p.jpg

Skype nu acuză Microsoft de problemele apărute, așa cum s-a comentat tendențios pe unele bloguri. Mai mult, cei de la Skype recunosc că blocajul a fost posibil datorită unei probleme cu algoritmul de realocare a resurselor în caz de “slăbire” a rețelei. Finalul marketing-blah al postului lor este totuși neconvingator; brandul iese destul de “ofilit” din această întâmplare și cred că povestea ar trebui să le dea nițel de gândit furnizorilor de video prin P2P de genul Joost, Miro și compania. Aceștia încă nu au început bine aventura dar n-ar strica să se gândească încă de pe acum la un reboot sincron a milioane de PC-uri din rețea grație Windows Update.

Materialul de față este totodată și o povestioară interesantă despre riscurile monoculturii în IT. Dar, despre aceasta cu altă ocazie…