Daca nu stiati deja ! Conform unei anchete realizata de firma specializata in securitate “Cyber-Ark Research” de care nu a auzit absolut nimeni dar care este preluata cu aplomb pe bloguri, publicatii de securitate si chiar publicatii IT mai “generaliste” cum ar fi The Inquirer, baietii din departamentul IT sunt vinovati de toate rautatile de care ii suspectati. In primul rand, o treime dintre ei se plimba prin serverele companiei ca prin propria debara, citind emailurile colegilor, spionandu-le istoricul de navigare web sau de messenger si ca sa fie bine informati dau un ochi mic si prin statele de plata. Sa facem impreuna urmatorul calcul probabilistic naiv: daca in departamentul de suport IT exista mai mult de 3 persoane, una dintre ele va citeste in mod regulat emailul si cel putin una va cunoaste cu exactitate salariul.

rym.jpg

Conform acelorasi experti in securitate, o treime dintre IT-stii care fac suport – poate exact aceeasi treime “cenusie” de mai sus – sustin ca pot sa acceseze serverele firmei multa vreme dupa ce au terminat contractul de munca. De vina este, se pare, politica de parole cam prea “relaxata”.

Mie cifrele mi se par puternic umflate si denota probleme in a diferentia “a putea” si “a face”. Si eu as putea sa imi dau chiar acum foc la birou, dar nu vad rostul. Este aberant sa crezi ca, mai ales in firmele mari, o treime din oamenii care gestioneaza reteaua nu au alta treaba decat sa citeasca prin volumele imense de emailuri ale colegilor in cautarea unei barfe picante.

UPDATE: Un thread interesant pe ITBoard.