Pentru context, o poveste mai veche pe care o știu din auzite pentru că până și eu sunt cam prea tinerel ca s-o fi trăit. Anume: pe vremea comuniștilor, când telefonia fixă prindea amploare în România, telefoanele cu disc erau la mare modă. Adică singurele telefoane disponibile, căci DTMF-ul era încă în laboratoarele capitalismului decadent. Asta înseamnă că pentru a forma cifra “0″ trebuia să aștepți de 10 ori mai mult decât pentru cifra “1″. În consecință, numerele care conțineau 1,2,3 erau foarte “șmechere” pentru că se puteau forma mai repede decât celelalte.

Autoritățile domeniului din acel moment, în imensa lor înțelepciune, au ajuns după dezbateri intense la următoarea concluzie. Numerele de telefon care conțin multe cifre de 1,2 și 3 trebuie alocate instituțiilor statului și “intreprinderilor” pentru ca – normal – oamenii muncii, proletariatul, să poată suna mult și des în condiții de confort maxim la susnumitele instituții. Ce le-a scăpat lor din vedere este că nici dracu’ nu sună la întreprinderile comuniste, oamenii muncii vorbind între ei cu mult entuziasm și totală detașare față de planul cincinal.

Cam aceeași poveste și cu numele de domenii “scurte”: una, două sau trei litere înainte de prefixul tld. Într-o vreme circula zvonul că numele de domenii cu pricina ar fi din cale-afară de valoroase pentru că – nu-i așa – internautul trebuie să rețină repede și să “bată” cât mai puține taste pentru a ajunge la site-ul preferat. Și aceste calcule s-au dovedit a fi nițel eronate, din mai multe motive. Unul ar fi că un domeniu de 2 și unul de 6 litere se rețin cam la fel de ușor. Al doilea motiv este Google. Site-ul tău se poate numi shmodaedcljkdfayugaztgfhe.ro dar va fi scăldat continuu de trafic atâta vreme cât apare pe prima pagină din rezultatele Google la o căutare frecventă. Așa se face că majoritatea celor care au speculat cumpărând domenii “scurte” au cam rămas cu ele – scuzați – în mână. Excepție fiind câteva cazuri speciale de genul “tv” sau “sex” (la noi tv.ro este deținut de UPC România, iar sex.ro – deocamdată – de Aligned Acquisitions din US).

În România, domeniile de o literă sunt înregistrate în totalitate. Idem cele de 2 litere, cu excepția unui mic număr de domenii care au cifre în compunerea numelui. Cele de 3 litere sunt ocupate într-un procentaj mai mic, e drept că sunt și foarte multe – 46656. Per total din 47791 de domenii de 1,2 sau 3 litere din .ro sunt înregistrate 8602. Iată distribuția pe ani:

Inregistrare domenii - evolutie
cronologica

Primul lucru care “sare în ochi” este “gaura” din dreptul anilor 2003-2003. Explicația este fără îndoială dotcom crash-ul care s-a făcut simțit și la noi, chiar dacă industria era deabia la începuturi pe meleagurile mioritice. Pariez că după 2004 structura deținătorilor de domenii .ro s-a modificat radical în favoarea deținătorilor români. Îmi iertați lenea, nu am calculat corelația aceasta, va trebui să mergem pe fler. Atenție, valoarea din dreptul anului 2008 nu este foarte relevantă, studiul fiind efectuat pe date extrase în luna mai. Intre timp RoTLD a introdus captcha pe afișarea detaliilor privind proprietarii de domenii.

Apariția câtorva firme în acest clasament este absolut normală din
motive de compatibilitate cu domeniul de activitate. Mă refer la
Romtelecom, RDS și Vodafone/MobiFon (386 de domenii) – aceștia din urmă
fiind un caz cu un pic special. Serviciul
MyDomain
(fost MyX la Connex) este o sursă foarte puternică de domenii pentru
Vodafone și o afacere cu adevărat rentabilă pe termen lung, dacă s-ar
menține condițiile de astăzi. Probabil că o bună parte din domenii sunt
abandonate de “proprietari” și au rămas bine-merci în custodia
operatorului de telefonie mobilă. Iată o firmă foarte interesată ca taxa
de domenii .ro să rămână “pe viață” și să nu se transforme într-una
anuală despre care se tot discută de prin [aprilie
2006](http://www.apti.ro/Notele%20-%20intilnire%2026%2004.pdf). Cum
spunea Radu Boncea (angajat la RoTLD) pe blogul
lui într-un comentariu ulterior șters (?) dar [păstrat pentru
posteritate pe forumul
netul.ro](http://forum.netul.ro/domenii-web/33-taxa-de-mentenanta-anuala-pentru-domeniile-ro.html)
Vodafone va fi oripilat“. Tot de acolo aflăm și numărul total de domenii .ro din martie 2008: 274.000.

Adevărații speculatori de domenii sunt destul de rapid de identificat. La capitolul “investitori străini” Yishai și Alon Shemesh din Israel cu 177 de domenii înregistrate, urmați de QUINV SA din Luxemburg (paradisul fiscal al Europei). Cei de la QUINV au investit masiv în domenii scurte și în alte țări, de exemplu în Spania. Urmează americanii de la Aligned Acquisitions și australienii de la Cheap Global Domains. Ironia situației este că nu am reușit să găsesc un site propriu-zis pentru nici una dintre aceste firme. Aligned Acquisitions au doar o pagină cu un logo și sloganul We buy domain names.

Autohtonii sunt și ei destul de pitorești. Stănescu Marius din Iași se laudă cu nu mai puțin de 62 de domenii scurte și inedita adresă de email judecatoriaromana@yahoo.com. Iată un om care știe ce contează pe Internet : numele. Ambet Group din Brăila dețin 46 de domenii, majoritatea conducând spre o pagină de eroare pe site-ul lor. Domnul Ovidiu Diaconu din Galați este pasionat de domeniile .ro de 3 litere din care ultima este “x”: deține 18, ceea ce l-a costat per total între 500 și 1000 EUR, în funcție de momentul în care au fost înregistrate. Cei cu mai puține domenii deja nu mai sunt relevanți, deși că mai mult ca sigur firmele și persoanele de aici se regăsesc și în rândurile celor care dețin restul până la 300.000 de domenii .ro (sau care o mai fi cifra actuală).

Dacă ai rezistat până aici, felicitări. Mare lucru n-am aflat. Un operator de telefonie mobilă s-a ales cu o căruță de domenii pe banii clienților iar câteva firme de speculatori de nume de domeniu au luat țeapă cu o investiție în multe cazuri inutilă. Dacă vezi și ceva interesant în datele prezentate, lasă un comentariu sau un trackback.