Via devphone, am citit teza de masterat a lui Mikko Pervila de la Universitatea din Helsinki, facultatea de știința calculatoarelor, intitulată “Performanțele aplicațiilor AJAX pe dispozitivele mobile”. Mikko a folosit trei din cele mai avansate device-uri mobile la ora actuală pentru a măsura performanța câtorva dintre aplicațiile web care se consideră că stau la baza a ceea ce numim astăzi Web2.0: Gmail, Flickr, GoogleMaps, etc. Este destul de amuzant ce masterate se pot face în Finlanda, mă gândesc cum s-ar uita profesorii din Politehnică la tine dacă le-ai spune că subiectul ales este cronometrarea manuală a încărcării unor pagini web, a unor teste ori demo-uri de framework-uri Javascript (cam 1750 de măsurători) și că facultatea trebuie să-ți furnizeze un iPhone, un Nokia N95 și un Nokia N800. Ah și da, un cronometru. Dar, divaghez …

Concluziile lui Mikko mi se par destul de interesante, mai ales prin prisma constatării fundamentale că nici mobilele cele mai scumpe și mai prizate la ora actuală și nici N800 nu sunt capabile să ofere o experiență bună la utilizarea site-urilor Web2.0. Una dintre problemele esențiale este puterea de calcul relativ scăzută a acestor produse electronice care costă totuși o grămadă de bani. Cele câteva sute bune de euro cheltuite nu te vor scuti de timpi de așteptare care pot depăși 20 de secunde la încărcarea unei pagini, asta pe o rețea WiFi unde nici latența și nici viteza de comunicare nu constituie probleme. Mai mult, autorul a constatat numeroase erori la rularea bibliotecilor Javascript specializate pe AJAX, erori de multe ori diferite de la un browser la altul. Într-o manieră generală, calitatea browserelor mobile variază destul de brutal. La extrema de jos se situează Opera Mobile (surpriză ?) care este cel mai “băguit” dar și – este drept – cel mai rapid browser dintre cele testate, atât în versiunea de Symbian cât și pe N800 unde rulează sub Linux. Safari de pe iPhone se regăsește în plutonul fruntaș din punct de vedere al calității, dar browserul nativ de pe N800 (microb) stă ceva mai bine la acest capitol, însă nici pe departe suficient pentru a oferi confortul așteptat. Ambele browsere sunt la coada clasamentul din punct de vedere al vitezei. Iată de exemplu rezultatul testelor la accesarea Flickr.com:

comparatie_browsere_mobile_flickr.jpg

M-a surprins diferența mare dintre N95 și iPhone – Apple devansează zdravăn pe Nokia la capitolul Internet pe telefonul mobil. Astfel, iPhone poate să fie un prim pas în direcția bună, spre convergența mobil-Internet pe care analiștii o așteaptă cu sufletul la gură și ne-o prezic an de an cu un entuziasm neostoit de la un cincinal la altul. De remarcat detaliul hazliu că – din câte știu – iPhone încă nu se distribuie oficial în Finlanda în acest moment, dar cercetarea științifică necesită evident “sacrificii”.

și-acum vă las, tocmai mi-a venit o idee de teză de doctorat …