Conform Ars Technica, ultimul mare angrosist de casete VHS în Statele Unite (Distribution Video Audio Inc.) a decis să încheie comercializarea de casete VHS. De data aceasta, s-a terminat “pe bune”. Ultima lansare oficială de film made in Hollywood pe casetă VHS a fost în 2006. Conform DVA, marile reţele de hypermarketuri şi-au lichidat stocurile sau o fac în acest moment, iar cererea de la micii comercianţi nu este suficientă pentru a susţine businessul.

[sursa imaginii Wikipedia] Conform acţionarului DVA Ryan Kugler, se întrevede la orizont o soartă similară pentru DVD-uri. “În 3-4 ani totul va fi orientat spre Blu-ray” spune Kugler.

Eu unul mă aştept ca pe termen lung (10-12 ani) mediile de stocare optice să ajungă un soi de nişă exact cum sunt casetele de orice fel astăzi (apropos, câţi dintre voi mai au casetofon în maşină :) ? ). CD-ul este practic muribund datorită “exploziei iPod” şi a streamingului iar DVD-ul este erodat de la an la an din cauza distribuţiei online şi a pirateriei. Chiar dacă nu luăm în considerare aspectul preţ, astăzi este pur şi simplu mai confortabil să aduci un film de pe torrents decât să-l cumperi din magazin. Dacă vorbim de achiziţia sau închirierea de filme online, există ce-i drept mai multe soluţii dintre care unele foarte bune şi ieftine dar mă cam enervează faptul că eu ca român trebuie să trec prin diferite acrobaţii pentru a avea acces. Prin “acrobaţii” înţeleg card deschis la o bancă în US, proxy-uri şi alte giumbuşlucuri de acest gen. Mi se pare penibil că tocmai în ţările mai sărace unde piratajul trebuie descurajat accesul la aceste servicii este blocat sau foarte greoi. Este paradoxal, ca şi cum la piaţă dacă te-ai servi din tarabă şi ai pleca mai departe nimeni nu te-ar băga în seamă, dar dacă ai vrea să plăteşti te-ar pune să stai într-un picior şi să fluieri un marş de Wagner.

La ritmul dramatic în care se ieftinesc şi se miniaturizează memoriile flash, comparat cu mersul de melc în care scad preţurile la Blu-ray cred că “domnia” Blu-ray va fi de scurtă durată, daca va fi vreodată cazul de aşa ceva. Distribuţia viitorului este online, iar un mic memory card va fi considerat normal pe post de mediu de stocare.

Până atunci, rămân în posesia unui aparat video VHS perfect funcţional plus câteva casete în care sunt cu 10 ani mai tânăr şi cu vreo 20 de kg mai slab :) Deja au început să apară probleme de calitate datorate “îmbătrânirii” casetelor deci unul din lucrurile pe care le voi face de sărbători este să le digitizez pe toate. Cu un backup in the cloud, pe un serviciu de genul Amazon S3.

Na, că tocmai mi-am făcut de lucru în concediu … măcar asta să rezolv, cu slăbitul fiind şanse mult mai mici.

PS: Cald-cald, Gartner a publicat un raport conform căruia distribuitorii de muzică trebuie să dea uitare CD-urile daca vor să supravieţuiască. “Ultimul Crăciun pentru CD-uri”, titrează Register.