Proaspăt anunțat de Steve Jobs la WWDC. Poate fi descărcat de aici în versiune Safari 3 public beta. Într-adevăr se mișcă bine, nu știu dacă de 2 ori mai rapid decât IE așa cum afirmă Jobs, dar se mișcă bine.

safari_3beta.jpg

De arătat arată și mai bine nu atât interfața cât antialiasingul pe care îl fac la text. Iată diferența față de Firefox de exemplu, cu antialiasingul setat pe Medium în Safari (optim pentru LCD-uri după cum este indicat în interfață). Mie-mi place deși sunt convins că vor fi destui care vor considera aspectul textului mai ciudat:

safari_vs_firefox.png

Tocmai când să mă entuziasmez nițel, Safari a dorit să-mi arate cu tot dinadinsul că e o versiune beta începând să se “joace” de unul singur, minimizat în background:

safari_cpu.gif

Aplicația aceasta nu se comportă deloc dar deloc ca o aplicație nativă Windows. SnagIt-ul cu care fac capturi de ecran nu și-a dat seama că Safari este o fereastră unitară și captura de nebun diferite bucăți din browser. Am remarcat o sumedenie de alte problemuțe, faviconurile sunt încă un mister pentru acest browser, anumite scripturi precum cel din ecranul de login Feedburner pun probleme mari, nu știe să redeschidă la demaraj taburile de la închidere etc. etc. etc. M?car este un software rapid, e un semn bun. Dar: mai e mult până departe, domnule Jobs.

UPDATE: Alex Hung de pe DownloadSquad are un punct de vedere foarte interesant – Safari este pe Windows nu pentru că era nevoie de un browser nou pe această platformă ci pentru că pe Apple iPhone se găsește (a afirmat Jobs la WWDC 2007) o “implementare completă de Safari”. Aceasta înseamnă că din confortul desktopului Windows orice programator va putea dezvolta și testa aplicații pentru iPhone (minus probabil extensiile proprietar – ? – pentru funcții specifice telefonului mobil). Good point.