Black Friday este una dintre cele mai reușite campanii românești din acest an și încă un eveniment pe care americanii îl exportă cu succes (după Valentine’s Day și Halloween). Din cauză că EMag a avut inițiativa, puțină lume știe că de fapt această zi este în mod tradițional mai mult promovată de magazinele offline și mai puțin de cele online. La fel de puțini au habar că Black Friday este doar începutul dintr-un șir de zile importante pe care mulți comercianți americani le respectă riguros când își planifică activitea în noiembrie și decembrie, an de an:

  • Black Friday este ultima vineri din noiembrie și este considerata ziua cu cele mai mari vanzari de an. Culoarea negru vine de la cerneala cu care vânzătorii fac bilanțul și marchează trecerea de la roșu (pierderi) spre profit. Black Friday este cea mai cunoscută zi din serie și pre-datează cu mult comerțul online.
  • Cyber Monday este prima luni după Black Friday în care teoretic internauții care nu s-au călcat în picioare vinerea trecută vor veni în număr mare pe site-uri ca să cumpere cadouri și materie primă pentru Moș. Din ce în ce mai mult această zi se contopește cu Black Friday și site-uri gen Amazon bombardează clienții cu reduceri toată perioada, pentru a “mulge” cât mai eficient cea mai profitabilă lună din an.
  • Green Monday este a doua luni din decembrie, în mod normal ziua cu cele mai mari vânzări din online – lucru constatat inițial de EBay. Este ziua în care o bună parte dintre clienți decid c-au văzut ce reduceri sunt pe piață și se hotărăsc ce să cumpere de Crăciun. Încă nu-i larg popularizată, dar sunt convins că retailerii nu vor ezita să exploateze o altă oportunitate de campanie.
  • Brown Monday este ceva mai putin cunoscută, în ciuda numelui nu pică neapărat în ziua de luni ci cu aproximativ o săptămână înainte de Crăciun (în funcție de retailer). Este ultima ocazie de a comanda ceva online și a primi la timp înainte de sărbători. Culoarea nu vine de la cifra de afaceri din ianuarie :) ci de la faptul că produsele sunt livrate în cutii de carton maroniu-bejuliu.
  • Boxing Day este 26 decembrie, adică prima zi după Crăciun. Este ziua în care din ce în ce mai mulți consumatori fac schimb de cadouri, pun în circulație cardurile cadou recent primit sau returnează marfă pentru a cumpăra altceva. Multe magazine își încep soldurile în această zi, cu reduceri spectaculoase care atrag masele de amatori de chilipiruri. Este cam ultima zi din an cu potențiale profituri mari pentru retaileri.
[![](/static/wp-uploads/2011/11/boxing_day.png "boxing_day")](/static/wp-uploads/2011/11/boxing_day.png)
Să sperăm că nu le [înregistrează EMag](http://www.zoso.ro/emag-vrea-marca-black-friday/) chiar pe toate la OSIM ![:)](http://120744571.r.cdn77.net/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)