Ma indoiesc ca lansarea Vista in Romania are o importanta capitala pentru Microsoft – caz in care oricum l-ar fi trimis si pe Ballmer care e mai comic si mai pe placul publicului, ba chiar organizau un spectacol cu trupa Simplu, plus Romica Tociu si Cornel Palade in Piata Universitatii. Nu, Gates nu are mari asteptari de la produsele MSFT pe plaiuri mioritice. El vine de fapt sa stranga mana cu Tariceanu sau cu Basescu sau cu amandoi, nu se stie prea precis, in vederea inaugurarii GTSC (Centrul Global de Suport Tehnic) de la Bucuresti.

gtsc_bangalore.jpg

Ori, GTSC-ul nu este o gluma. Microsoft are cateva asemenea centre pe glob, cel mai mare fiind la Bangalore, in India. Cel din Bucuresti este destinat sa gazduiasca nu mai putin de 750 300 de profesionisti. Majoritatea insa nu vor fi ingineri IT, ci agenti de call center care stiu macar o limba straina, trecuti printr-un training sumar ca sa poata da cu bifa Yes/No cand il intreaba pe apelant have you tried rebooting your PC. Cu alte cuvinte, investitia de 12 milioane de USD este destinata unui call center gigant. La cei cativa ingineri de suport adevarati pe care Microsoft este pe cale sa ii angajeze se va ajunge numai dupa ce clientul escaladeaza mai multe nivele, din care cel putin unul complet automatizat, si tot nu reuseste sa-si rezolve problema. Have you checked that your network cable is plugged ?

Microsoft nu sunt foarte originali in demersul lor. Ei vin pe o piata de call-center deja zdravan penetrata de Oracle, Genpact si HP. Ce-i drept, Oracle fac si oaresce suport “uman”, avand o buna baza de clienti si in Romania, mai fac si niscaiva QA. HP rezolva si problele legate de business, nu numai strict suport IT, exemple: urmarire de plati, reconciliere, etc. Dar Genpact ilustreaza perfect profilul angajatului pe care-l cauta aceste multinationale in Romania. Tanar, energic, de preferinta student sau proaspat absolvent, capabil sa se robotizeze si sa urmeze rapid o serie de instructiuni simple, in urma unui scurt training. Nu vad deosebiri majore intre ceea ce aceste firme cauta in Romania si ceea ce cautau in India la sfarsitul deceniului ’90. Si nu vad de ce acest gen de posturi ar tenta pe fostii mei colegi “ramasi dincolo”, cum mai aud cate un oficial guvernamental ca ne explica domol cum “se vor intoarce creierele” inapoi la muma strabuna.

UPDATE: [cf. Hotnews] Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la inaugurarea centrului, a declarat ca este un prilej pentru romanii care lucreaza pentru Microsoft in sediile din lume sa se intoarca si sa-si valorifice talentul in tara. Cine zicea ca romanii nu au simtul umorului ?