… sustine gigantul din Redmond ca au fost utilizate in mod ilegal de catre producatorii de software open-source cum ar fi distributiile Linux. Conform Fortune Magazine, ofensiva Microsoft impotriva software-ului gratuit continua si este punctata in mod clar de declaratiile lui Steve Ballmer (CEO), Brad Smith (consilier general) si Horacio Gutierrez (director in probleme de licentiere). Cei trei grei s-au intalnit recent cu jurnalisti de la Fortune pentru a descrie strategia lor de obtinere de drepturi banesti de la creatorii si utilizatorii de open-source. Ei au mers pana la a defalca pe categorii furtul de inteligenta “profesat” in viziunea lor de catre programatorii open-source: 65 de patente insusite de multiplele interfete grafice, 45 de patente incalcate de suita gratuita Open Office si nu mai putin de 42 de patente chiar in kernelul Linux, care constituie esenta sistemului de operare gratuit. Restul – “mizilicuri” cum ar fi 15 tehnici ilegal folosite de programele gratuite de email si “altele”.

ballmer_torvalds_stallman.jpg

Pana acum, “pofta” Microsoft de a-si utiliza colectia enorma de brevete a fost tinuta in frau de marii jucatori din zona open-source precum IBM, Sony, Philips, Novell, Redhat si NEC care au infiintat in 2005 Open Invention Network, o initiativa de colectare si folosire comuna a patentelor care ar putea ameninta viitorul open-source. Aceasta inseamna ca intre gigantii din domeniu si firma lui Bill Gates a existat un echilibru de tip “razboi rece”: da-ma in judecata si o sa te dau si eu de o sa-ti sara capacele.

In ultimii cativa ani, printr-un joc extrem de inteligent, Microsoft reusesc sa intoarca incet-incet balanta de partea lor si sa-si primeasca macar o parte din banii care ei sustin ca le sunt datorati. Aliantele si licentierile reciproce cu firme precum Novell, Sun sau SAP creeaza o bresa larga in lumea nu tocmai armonioasa a promotorilor produselor software gratuite. Practic, prin acest gen de pacte Microsoft devine un soi de distribuitor de Linux: firme precum Credit Suisse, Deutsche Bank, AIG Technologies, HSBC, Wal-Mart si Dell au cumparat de la Microsoft “cupoane” care le asigura linistea in cazul utilizarii distributiei Suse produsa de Novell. Ego te absolvo, o fi spus Ballmer inmanandu-i cuponul – aceasta bula papala moderna – lui Michael Dell. Desigur, asta dupa semnatura cecului de 7 sau 8 cifre, in dolari.

Ce se fac insa firmele mici care nu sunt pregatite sa achizitioneze cupoanele iertarii Microsoft ? Ce se fac utilizatorii de distributii independente, care nu au cum sa fie supuse “cuponiadei” ? Ce va face Microsoft daca nu reuseste sa incheie si alte acorduri similare pentru a vinde “indulgenăe” firmelor care utilizeaza Linux ?

“Ati putea da in judecata firmele si utilizatorii individuali in maniera in care industria muzicii o face pentru a combate pirateria ?” a intrebat reporterul Fortune. “Nu sunt pregatit sa traversez acest pod acum, cu dumneavoastra” a raspuns Ballmer. Cand si cu cine, urmeaza desigur sa aflam alta data…