Deabia în seara aceasta am apucat să citesc ymterviul luat de Comănescu lui Călin Rotăruș de la Arbomedia. Foarte interesant și pentru oamenii din advertising, și pentru bloggeri. În a doua parte a materialului se enunță niște cifre, toate par realiste. Deducem că un blog românesc generalist cu 10.000 de unici pe zi poate strânge cam 300 EUR/lună pe Arbomedia. Bun, hai să comparăm cu cifrele de la AdSense. O să-mi spuneți că AdSense plătește la click. Da, dar oferă o statistică interesantă care se numește eCPM (equivalent CPM). Acesta s-a situat între 0.93 și 1.18 USD pentru niște bloguri de care am avut eu grijă la un moment dat și care acum se află sub oblăduirea fratelui meu (de ce am renunțat recent la aceste mici business-uri mioritice de weekend și în general la consulting, într-un episod viitor). Dacă mergem pe o valoare medie de 1USD/CPM și în jur de 2 pagini pe vizitator, blogul “nostru” de 10.000 de unici pe zi va produce la finalul unei luni suma de 600USD (405 EUR) încasabilă a doua zi fără comision, pe bază de buletin și număr de tranzacție, de la WE QuickCash. Este un randament decent pentru mulți bloggeri care nu cred că au la ora actuală alternative mai bune pe piața românească. Altfel stă treaba cu blogurile care au un cuvânt de spus pe o nișă clară, fiind foarte targetate lucrurile se negociază altfel acolo. și insist pe cuvântul negociază – operațiune pe care nu o poți face în cazul lui Google.

Pe de altă parte, tot apropos de piața românească, în același articol se face o afirmație care necesită detaliere. Iulian Comănescu îi “liniștește” ironic pe bloggerii cu 100 de unici amărâși pe zi : dacă azi vor aduna 4.5 EUR/lună, la anul vor face mirifica sumă de 8 EUR/lună datorită creșterii pieții. Lucrurile nu stau chiar așa, piața nu crește doar ca sume cheltuite, crește și ca număr de internauți (audiență), număr de bloguri, număr de pagini vizualizate de pe bloguri. Este deci foarte posibil ca plăcinta mai mare să se împartă la și mai mulți meseni, adică site-urile al căror trafic va stagna să se monetizeze chiar mai prost decât acum. Așadar: cine speră să-și asigure o pensie relaxată în Antile cu ajutorul reclamelor de pe un blog generalist proaspăt lansat poate să se apuce de lucruri mai rentabile cum ar fi creșterea ciupercilor sau a viermilor de mătase. Atât de mare e șansa de a reuși.

Mergeți de curiozitate pe secțiunea “Bloguri” de pe trafic.ro, sunt 2391 înregistrate în acest moment din care doar ceva mai mult de 200 au >100 de vizitatori pe zi. Apoi, testați câteva eșantioane (evitand hosterii precum blogspot sau wordpress) din restul de 2200 de bloguri. Poate a fost o întâmplare, dar m-a surprins procentajul neașteptat de mare al celor care au publicitate pe blog, cu toate că traficul este undeva în subteran iar subiectele lipsite de vreo tematică anume variază între filmulețe de pe iutub, ce filme a mai tras respectivul de pe torenți și pozulițe împrumutate de pe cine știe ce site. Ce îmi sugerează acest studiu empiric ? Că o bună parte din blogosfera românească “e degeaba” și teoria cu “blogul ca mijloc de exprimare” de multe ori nu se aplică. Cum să-i zicem: blogbubble, bubbleblog, blogobulă ?

100_de_unici.jpg

Numai cei care (precum Bobby) lansează bloguri ca produsele (pe “bandă rulantă” și majoritatea în limba engleză) vor avea ocazia de a-și câștiga pâinea exclusiv din această ocupație muncind serios la crearea de conținut.

Notă: sursa imaginii originale neverbeg.com.

PS: Ah da, Roblogfest 2008. Am în cap niște metrici interesante de calculat pe candidați, aștept listele. Sper să am timp …