Cum toată presa de profil va acoperi cu minuțiozitate prezentarea celor de la Google, am să mă rezum la a sublinia câteva puncte esențiale.

Credeam și eu, ca și mulți alții, că este vorba de un soi de Linux pe care rulează browserul Chrome, instalabil pe orice desktop sau laptop. Greșit. ChromeOS va rula inițial doar pe netbook-uri cu firmware modificat. Asta poate însemna că instalarea pe un PC “normal” nu va fi banală și va presupune un soi de emulare a firmware-ului “special”. În afară de cazul în care firmware-ul custom aduce doar un spor de viteză. Browserul Chrome a fost lansat doar ca să ne “obișnuiască cu ideea”.

ChromeOS software
stack

Apoi, credeam că Google nu va lua chiar atât de serios povestea cu cloud-ul și va lăsa utilizatorul să mai ruleze totuși câteva programe în local. Greșit, din nou. Singurele aplicații permise pe ChromeOS sunt cele web. Toate datele utilizatorului sunt în local (criptate) și în cloud. Toate datele. Vrei programe? “Webul este appstore-ul nostru”. Nu-i o glumă. Filme? YouTube (da, cu suport de Flash) sau poate Hulu. Cărți? Google Books. Muzică? Netu-i plin. Te doare ceva? Google Health îți stă la dispoziție. Vrei altceva? “Caută și tu pe gugle”.

Interfata
ChromeOS

ChromeOS va rula în local doar câteva programe semnate, verificate și securizate cu tot dichisul. Update-urile de sistem de operare vor fi automate. Codul sursă este deja disponibil aici, iar filmulețul de marketing urmează:

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.

Până la lansarea propriu-zisă pe piață mai este aproximativ un an. Mie mi se pare că a fost anunțat prea devreme.

Relația cu Android este încă neclară, cele două sisteme de operare par încă să provină de pe planete diferite. Viitorul va fi mobil și datele vor fi in the cloud, dar nu chiar in același timp :) ?

Oricât de deschis la minte (cred că) sunt, nu reușesc să mă obișnuiesc cu ideea. Ce fac cu filmele de pe camera video? O să transfer date ore în șir înainte de a le putea vedea/prelucra? Aparatele foto digitale cu 10 Mpixeli sau mai mult sunt banale, dar Picasa nu acceptă decât imagini cu rezoluție mai scăzută. În plus, pe hard disk pot să stochez sute de imagini pe zi dacă am chef. În Picasa sau Flickr trebuie să plătesc. Suntem pregătiți noi – utilizatorii de rând – să facem acest pas? Sau va fi netbookul cu ChromeOS doar un nou gadget de pus la centură alături de laptop, mobil, GPS, tokenuri bancare, DSLR, cameră video, modem de date și (mai nou) ebook reader? Poate-mi aduce și mie Moș Crăciun un chimir mare și solid. Va fi nevoie.