Apps pentru Romania v2

Am refăcut statisticile de trafic și popularitate a sistemelor mobile la care ne-am uitat și spre începutul acestui an. Am folosit ca surse din nou StatCounter și Mobilestats.

Dacă e să ne luăm după StatCounter, Android a depășit iOS demultișor și demonstrează o creștere agresivă ajungând la o impresionantă cotă 45% din piața telefoanelor care fac trafic pe Internet. Tot conform StatCounter, cota de piață iOS a scăzut în România în ultimul an de la 24 la 21%. Asta nu înseamnă că-s mai puține iPhone-uri și iPad-uri decât acum un an, ci că majoritatea celor care au trecut la smartphone în acest an au cumpărat mai degrabă un Android. Windows Phone din nou nu apare pe grafic.

La Mobilestats lucrurile stau un pic altfel:

iOS este în continuare lider de piață, pe cale de a fi ajuns de Android. Cotele tuturor celorlalte sisteme de operare mobile scad, inclusiv Windows Phone care este sub 1%.

Nu mi-e clar care este explicația divergenței datelor între cele 2 surse. Faptul că Mobilestats este specializat în site-uri de știri în vreme ce StatCounter este generalist nu explică diferențele majore. Dacă ai vreo idee nu ezita să lași un comentariu…

De un singur lucru putem fi siguri – creșterea de trafic de pe mobile continuă în ritm incredibil de alert. În mai puțin de 1 an traficul s-a multiplicat cu un factor 3.5.

Și totuși mai e mult până departe, în condițiile în care în România mobilele fac cam 4% din trafic, comparat cu SUA unde au ajuns la 13.6% și cresc foarte agresiv (sursa StatCounter).

Concluzii:

  • E greu de ales între iOS și Android, dar dacă ai o idee bună de aplicație probabil că va trebui să te gândești la ambele sisteme de operare. În continuare iOS monetizează mai bine dar concurența este substanțial mai dură.
  • Windows Phone, cu WP7 încă ne-omorât bine și WP8 deabia lansat este încă un pariu riscant. O aplicație pe Windows Phone este practic o investiție într-un viitor incert care poate să dea roade sau nu. Depinde cum se mișcă Microsoft.