Orice autor de aplicații mobile (chiar și unul hobbist cum sunt eu) ar trebui să țină seama de cotele de piață ale sistemelor de operare pentru telefoane în România. Mânat de curiozitate, am dat o tură prin Statcounter. Statcounter oferă servicii de analiza traficului web unui mare număr de site-uri – majoritatea fiind abonate la serviciul lor gratuit. În principiu, statisticile oferite de ei ar trebui să fie destul de relevante pentru cei care vizitează site-uri mici și medii, forumuri de de nișă șamd.

Conform Statcounter, telefoanele cu Android sunt cele mai populare în România, urmate de Symbian și iOS. Android a urcat constant pe parcursul ultimelor 12 luni, depășind cota iOS în martie 2011 și pe Symbian în septembrie 2011.

Lucrurile se schimbă când te uiți pe statisticile oferite de Startech. Startech au conceput versiunile de mobil pentru cam toate marile publicații românești și ar trebui să aibă o idee foarte bună despre ce telefoane folosește publicul țintă al acestora.

Conform Startech, în acest moment iOS domină piața urmat de Android și apoi de Symbian la foarte mare distanță. Este drept, statistica lor nu se limitează doar la trafic făcut din România dar dacă ambele estimări sunt conforme cu realitatea ar însemna că un mare număr de cititori ai versiunilor mobile ale ziarelor vin din afara granițelor și sunt dotați cu gadgeturi Apple. Îmi vine greu să cred asta.

Pentru un pic mai mult context, am extras de pe Mobilestats (site-ul Startech) datele istorice de trafic și am obținut următorul trend:

Dacă ne uităm la cifrele totale de trafic (pageviews de fapt) pe care le publică Startech vedem o creștere procentuală imensă (dacă am socoti iunie 2011 ca referință la 100%)

Din vara anului trecut și până acum cota de piață în România a iOS arată un trend crescător constant, pe locul 2 aflându-se Android care deși a început mai agresiv se pare c-a “lăsat-o mai moale” de la începutul acestui an. Creșterile ambelor platforme s-au făcut în detrimentul Symbian (Nokia) și RIM (Blackberry). Concluziile mele:

  • Numărul smartphone-urilor utilizate de români explodează (cred că deocamdată tabletele joacă un rol minor  în această creștere). Cred că este singura piață de la noi care se cuadruplează ca volum în mai puțin de un an.
  • În funcție de “pe cine întrebi”, Android sau iOS domină device-urile din România. Ambele platforme sunt interesante: poate că iOS este mai “suculent” prin prisma rentabilității aplicațiilor de succes, însă competiția este mult mai dură pe AppStore decât pe Google Play (prin calitatea softului și nu neapărat prin diversitate sau volum). De remarcat aici și că pentru a vinde pe Google Play trebuie să “suni un prieten” din Europa de Vest în vreme ce pe iOS procesul de a deveni autor de soft cu plată este foarte alambicat dar există.
  • Ceilalți jucători majori (Symbian, RIM) sunt pe un trend descrescător și nu justifică investiția în învățare și dezvoltare de aplicații (în special Symbian care a fost practic condamnat de către Nokia).
  • Windows Phone este deocamdată cantitate neglijabilă în România, ba chiar în mod surprinzător cota de piață a acestuia se diminuează. Nu pentru că nu s-ar vinde din ce în ce mai multe mobile cu WP7, ci pentru că nu ține pasul cu creșterea pieței. Deocamdată o investiție în această platformă este nerecomandată pentru dezvoltarea de aplicații/jocuri care țintesc doar piața locală.