Povestea administratorului de sistem Andy Lin din New Jersey, recent relatată de Ars Technica, este o adevărată odisee plină de răsturnări de situație care ne arată cât de periculoși pot fi oamenii nepotriviți … la locul nepotrivit. Andy era un sysadmin experimentat în vârstă de 51 de ani, ceea ce sporește ridicolul situației cu un ordin de mărime. Ca să ne punem în context, trebuie remarcat că domnul Lin a fost condamnat la cea mai mare sentință într-o închisoare federală pentru tentativă de alterare a unui sistem informatic. 30 de luni de închisoare și 81.200$ daune pentru încercarea de a distruge bazele de date de producție ale angajatorului său.

La finele lui 2003, eroul povestirii noastre lucra la Medco Health Solutions, companie specializată în procesarea rețetelor. Business relativ înfloritor de vreme ce Medco este listată pe bursa americană, are aproape 15.000 de angajați și o cifră de afaceri de 24.5 miliarde de dolari cu un profit net de 630 de milioane. Ca urmare a zvonului privind o restructurare iminentă a departamentului IT, Andy Lin se estimează în pericol de a fi dat afară și în consecință “plantează” pe serverele firmei un soft menit să șteargă aproape toate bazele de date critice la data de 23 aprilie 2004 – ziua lui de naștere.

Informațiile lui Andy erau doar parțial adevărate: Merco a concediat la sfârșitul lui 2003 nu mai puțin de 4 administratori de sistem, dar nu pe el. Drept urmare, încearcă să-și dezactiveze softul-bombă. Nu reușește ! Pe data de 23 aprilie 2004 programul de distrugere intră în funcțiune și … eșuează imediat ca urmare a unui bug. Omul nostru descoperă tărășenia și – în loc să răsufle ușurat și să-și dea niște pumni în cap – ce credeți că face ? Repară bugul și fixează o nouă dată de acțiune – 23 aprilie 2005 ! Probabil vroia să-l folosească pe post de “poliță de asigurare” anuală … dar a persista în tâmpenie se plătește scump.

La începutul lui 2005 un coleg informatician de la Merco dă întâmplător peste scripturile cu pricina și iată-l pe sysadminul întreprinzător în lumina reflectoarelor; urmarea este clară. Concluzie: data viitoare când firma are un crash masiv de sisteme, verificați – poate coincide cu data de naștere a unui fost angajat din IT.

Și ca să nu se supere pe mine sysadminii echipași cu rațiune și cu bun simț, o dedicație la final:

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.