Am “muscat”…

…și mi-am instalat Windows 8 (n-aș fi fost atât de grăbit dacă SDK-ul de Windows Phone 8 nu m-ar fi anunțat cu tupeu că nu se va instala decât pe Windows 8!). Am cumpărat surprinzător de repede și de simplu, direct de pe Internet folosind PayPal pornind de pe site-ul Microsoft. Se poate evident cumpăra la fel de ușor și de pe Emag.

N-am fost scutit de peripeții. Inițial am încercat un upgrade direct peste Windows 7, care n-a mers din motive necunoscute după care câteva din programele existente au încetat să funcționeze. Am făcut așadar o instalare “de la zero” cu copiere pe DVD, după ce în prealabil am salvat întreg conținutul hdd-ului de sistem pe cel de date.

Instalarea de la zero a fost relativ rapidă (sub jumătate de oră dar factorul limitator a fost viteza de citire a DVD-ului), după care mi-am petrecut apoi câteva ore bune reinstalând diferitele programe și refăcându-le setările salvate în prealabil. Lucruri notabile:

  • Atenție mare la contul de Live.com folosit la instalare. Acesta va fi apoi forțat în aplicațiile Microsoft instalate gen SkyDrive și nu mai poate fi schimbat decât după o procedură complicată.
  • Daemon Tools nu mai funcționează sub Windows 8, dar l-am înlocuit cu succes cu Virtual Clone Drive (tot gratuit)
  • Gestiunea ecranelor multiple este mult îmbunătățită. Practic nu am mai simțit nevoia de softuri gen Ultramon & compania.
  • Cine-a instalat SDK-ul de Windows 8 o să aibă surpriza că softuri de virtualizare precum VMWare sau VirtualBox nu mai funcționează.

Ca impresii generale, sistemul se mișcă mai bine dar era de așteptat după o instalare de Windows “pe curat”. Programele demarează oleacă mai lent dar ulterior sunt o idee mai sprințare decât înainte. O surpriză foarte plăcută este managementul memoriei. Pe Windows 7 după câteva ore de lucru începeam să primesc avertismente (8 GB RAM, fără swap). Ei bine, nu mai este cazul în Windows 8. Nu știu ce-au făcut acolo, dar au făcut bine.

Pentru cei interesați de noul sistem de operare, eMAG oferă prin tragere la sorți premii apetisante în laptopuri HP, Sony Vaio și Acer Aspire de ultimă generație pre-instalate cu Windows 8. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți pe pagina de Facebook a concursului Win 8 @eMAG.

Iar pentru nostalgici: