New York Times a publicat în decembrie un articol despre tendința de mutare a joburilor ca urmare a automatizării, cu accent pe anunțul făcut de Apple apropos de începerea producției în SUA pentru una dintre liniile de Mac-uri. Sunt mai mulți factori care au jucat un rol în această decizie printre care cei mai importanți:

  • Costul de asamblare se situează undeva la 4-5% din costul total al unui notebook și este de presupus că va scade în timp ca urmare a automatizării extensive
  • Prețul petrolului va continua să urce ceea ce duce în sus costul de transport în condițiile în care majoritatea clienților este (încă?) în SUA

Și totuși abordarea de mai sus este un pic simplistă în condițiile în care în componența unui notebook intră materiale de la sute de furnizori, dacă te gândești la întreg ciclul de producție pornind de la plastic (și el obținut în general tot din petrol), sticlă și metale (rare sau nu). Sunt convins că Tim Cook care este expert în supply chain a gândit foarte bine mișcarea, însă nu prevăd un “viitor luminos” tendinței de întoarcere a producției (fie ea și robotizate) în țările dezvoltate.

Foarte mult din petrolul lumii se extrage în Asia, iar China este cel mai mare extractor mondial de metale rare. În atari condiții, nu prea are sens să transporți materia primă în SUA ori Europa. În plus poluarea asociată cu fabricarea componentelor până una-alta e mai “ieftină” dacă se generează în China, Malaezia sau India. Mă aștept așadar ca asiaticii să domine în continuare fluxul de producție pentru electronice și singurele uzine mutate să fie eventual cele de asamblare finală a produselor, unde o mică echipă de oameni calificați vor supraveghea turmele conștiincioase de roboți care montează neobosiți 24/7 notebook-uri, telefoane mobile și tablete, pe care apoi le livrează automat spre depozitele magazinelor online sau chiar direct spre consumator. Legat de asta, Freakonomics au publicat recent un articol despre modul în care societatea va accepta mașinile care se conduc singure.

Fabricantul chinez Foxconn se pregătește pentru un astfel de viitor, înlocuind oamenii cu roboți (deocamdată “doar” un milion!) în vederea viitoarei expansiuni pe tărâm american.

Iată și câteva idei interesante extrase din 2 articole din The Wired și The Atlantic despre modul în care roboții vor schimba fundamental munca oamenilor în anii care vin:

  • 70% din joburile actuale vor fi robotizate înainte de sfârșitul acestui secol. Este un interval foarte lung, nu trebuie să excludem posibilitatea unei evoluții mult accelerate.
  • Nu poți intra în competiție cu un robot, și nici nu-ți dorești asta. Roboții vor fi din ce în ce mai eficienți și mai rapizi, iar corpul și creierul uman au limitele lor.
  • Calitate, nu cantitate. Investește în educația ta și a copiilor tăi în special în zona de tehnologie. Marc Andreesen spune că în 30 de ani vor exista doar 2 tipuri de joburi: cei care spun computerelor ce să facă și cei care fac ce le spun computerele. În ce categorie vrei să fii tu? În ce categorie vrei să fie copilul tău?
  • Nu respinge schimbarea. Joburile cele mai interesante încă n-au fost inventate și mai mult ca sigur se vor folosi de roboții care ne iau locul în muncile repetitive și plictisitoare.