Un cititor (Gheorghe D.) îmi scrie o relatare interesantă de la Midwest Information Security Forum, conferință desfășurată recent la Chicago unde românații noștri fură iar la loc de cinste. “Printre alte informatii“, imi scrie el, “atunci cand a venit vorba despre data leaks s-a dat ca exemplu mafia romaneasca si nevoia de protectie impotriva atacurilor IT ce vin din Romania“. Nu ne-om ridica noi la nivelul RBN (Russian Business Network) suspectați (printre altele) că ar sta în spatele Storm Worm, dar ceva valuri tot facem. și în situații de acest gen nu mai putem spune că sunt rromii care ne fac de rușine …

Tot la capitolul “cât de sigur este serverul tău” am notat întâmplarea de acum două zile când mai multe site-uri (inclusiv celebrele 37signals, GigaOM, WebmasterWorld) au fost scoase din funcțiune de … un camion care a intrat într-un transformator de putere ce-a explodat. Explozia a provocat pană pe o parte din rețeaua electrică a orașului Dallas, inclusiv un datacenter al furnizorului de servicii Internet Rackspace. De aici și până la căderea mai multor site-uri nu a mai fost nevoie decât de o succesiune de evenimente nefericite, așa cum precizează Rackspace. Sunt sigur că toți clienții afectați au apreciat explicatia elegantă.

O interesantă îmbinare între furt de date și intervenție fizică au putut constata clienții datacenterului CI Host, din Chicago (culmea ironiei ?). Conform The Register, cel puțin două persoane mascate au penetrat incinta tăind cu flexul pereții ranforsați, au electrocutat cu un taser paznicul de noapte, după care l-au lovit cu un obiect contondent. Nu au uitat la plecare să ia cu ei 30 de servere, toate Dell. Or fi fani. Interesant de notat este că spargerea este a patra din ultimii doi ani, la CI Host. Cred că paznicul lor de noapte are un spor de risc foarte serios ca să o încaseze năpraznic cam o dată la 6 luni. The Register nu precizează dacă era vorba de o bandă de spărgători români … caz în care serverele nu vor întârzia să apară pe okazii.

și dacă tot vorbim de căderi de servere/rețele, este cazul să anunțăm trecerea la etapa superioară în București. Dacă ați resimțit neplăcut penele de curent în centru din ultimele 4-5 luni datorate “ameliorărilor” stradale de tot felul, aflați că a fost partea ușoară: parfum, briza mării, pisofcheic. Distracția deabia acum începe odată cu proiectul faraonic NetCity, care printre altele îți propune să taie toate cablurile suspendate haotic pe stâlpii mândrei noastre capitale. Ca orice lucrare de mare amploare de la noi, sunt convins că și aceasta se va efectua lin, planificat, cu zero căderi și zero probleme. Ura !