Începând de azi 1 mai (sau 30 aprilie seara după fusul orar american), Adobe a anunțat eliminarea taxelor de licențiere pentru următoarele versiuni de Flash și Air pentru telefoane mobile (cred că este prima confirmare oficială a unei versiuni de Air pentru mobile ?). Cu aceeași ocazie au dispărut restricțiile de utilizare pentru specificațiile fișierelor Flash (SWF), Flash Video (FLV/F4V) și ale protocoalelor AMF și FlashCast – oricine va putea dezvolta aplicații bazate pe aceste formate și protocoale. Dezvoltatorii de platforme (mobile, PDA-uri, TV appliances) vor avea acces la API-urile corespunzătoare din Adobe Flash Player pentru a porta Flash-ul cât mai rapid și mai ușor.

Sub umbrela inițiativei Open Screen Project se află o serie de jucători importanți de pe piața mobilelor: Nokia, Sony-Ericsson, Samsung, Motorola, LG, Toshiba. De remarcat colaborarea cu Intel care vor să se impună cu MID-urile pe piața ultraportabilelor cât și (inedit ?) cu producători de conținut multimedia precum BBC, MTV și NBC.

Scopul acestei deschideri este ca runtime-ul de Flash (plus Air) să existe pe cât mai multe platforme hardware și să ofere o experiență similară. Cu alte cuvinte, o aplicație trebuie să poată fi dezvoltată cu aceleași unelte indiferent de destinația acesteia și să poată rula pe desktop indiferent de sistemul de operare*, pe mobile, pe PDA-uri, etc. – fără modificări sau cu modificări minore, iar experiența utilizatorului (aspect, ergonomie, reactivitate) să fie similară.

Sunt multe puncte comune cu ambițiile Sun privitoare la Java pentru mobile, cu mențiunea că Adobe se limitează “doar” la RIA (Rich Internet Applications) respectiv aplicații hibride via AIR.

Deocamdată site-ul OSP nu conține mai nimic concret în afară de anunțuri și ceva FAQ, dar vor apare în mod treptat noi elemente în săptămânile ce urmează.

*sisteme de operare mainstream, vă rog să nu mă loviți cu Amiga sau BeOS …