Serviciu de email mailinator.com se bazeaza pe un principiu extrem de simplu : poti da intr-un formular de inscriere orice adresa pe Mailinator si primesti instantaneu email pe adresa cu pricina. Conturile nu sunt protejate de vreo parola, iar emailurile nu raman decat cateva ore in cont dupa care sunt sterse. Este o unealta formidabila pentru a te inscrie pe site-urile care cer adresa obligatorie de email, fara a fi apoi inundat de inevitabilul spam.

Pe blogul lui Paul Tyma, care este autorul site-ului si “in timpul orelor de lucru” este inginer la Google, se gaseste povestea absolut fascinanta (pentru un geek, cel putin) a nasterii si dezvoltarii site-ului Mailinator. Aflam de acolo care este arhitectura unei aplicatii Java capabila sa primeasca si sa proceseze mai mult de 3 milioane de emailuri zilnic, fara sa scoata nici macar o picatura de sudoare dintr-un Athlon la 2GHz cu 1GB de RAM si hdd IDE.

Ca si detaliu picant, pe site gasim un asa zis Spam Map, unde se afiseaza in timp mai mult sau mai putin real locatiile catorva din IP-urile de unde se trimite spam, impreuna cu titlurile emailurilor.

mailinator.jpg

Corelatiile pe care le-am putut face intre titlurile mailurilor si locatie sunt interesante:

  • America de Nord spameaza in special cu informatii bursiere si vanzare de medicamente de potenta
  • America de Sud spameaza mai modest ca volum, dar e axata doar pe porn
  • Africa spameaza cu scam-uri “nigeriene” (loterii, mosteniri, etc.). Remarcati ca locatia efectiva a spamului este chiar in Nigeria (cel putin, la ora la care m-am uitat eu)
  • Asia spameaza in general cu warez (software piratat) in zona Thailanda/China, iar cand ajungem in regiunea China/Japonia dam de nelipsitul porn.

Mai mult ca sigur ca exista un “specific regional” al spamului si e pacat ca nimeni nu incearca sa-si construiasca imaginea de marca a produsului pe baza acestuia. Ar fi chiar amuzant. Imaginati-va o oferta de la o firma de “servicii IT” : oferim spam chinezesc si thailandez, iar ca bonus un adware senegalez.

Orele sunt inaintate, e deja 8:30 si cafeaua aburinda de pe birou ma cheama cu glasul ei de sirena. La noapte, o noua zi :D , o noua aventura.