23andme este un serviciu de analiză genetică pentru detectarea predispozițiilor la anumite boli, a unor trăsături (în principal fizice dar şi de alte genuri) și a “căii ancestrale”. Ancestry path este un soi de linie genealogică pe baze statistice şi genetice care îți arată zonele din care provin strămoșii tăi. Firma 23andme a fost înființată de către soția lui Sergey Brin, unul dintre co-fondatorii Google. Am beneficiat recent de un kit de testare varianta “ieftină de cercetare” de 99$ și iată impresiile mele de până acum (nu am primit încă nici un rezultat, voi scrie un nou post atunci când se va întâmpla).

23andme

Prețul serviciilor 23andme a scăzut substanțial de la înființarea startup-ului în mai 2007. Un set de analize care costa atunci 999$ a ajuns la 399$ pe la finele anului trecut. Cei care doresc să opteze pentru versiunea promoțională de 99$ trebuie să renunțe la o serie de date în special din zona de genealogie, la detecția unor defecte genetice (carrier status)  și la informații privitoare la sensibilitatea la anumite medicamente. In plus, trebuie să votezi pentru boala (dintr-o listă de 10) care vrei să fie cercetată prioritar de către 23andme și să participi la un număr de chestionare (din câte văd regula aceasta a devenit opțională între timp). Nu voi putea accesa datele brute (raw) ale codului meu genetic și deci nici descărca pentru a face … ceva ? ce ? … cu ele. Rămân totuși mai mult de 100 de rezultateale unor teste clinice pentru predispoziție la diferite boli plus trăsături. Lista crește în fiecare lună, iar ca posesor al versiunii de cercetare beneficiez de update-uri gratuite până la finele lui 2009.

Risc de maladie/boala pe
23andme

Pot trăi relaxat cu aceste limitări. N-aș putea spune că ard de nerăbdare să știu din ce zonă a Africii se trag strămoșii mei (mai toți avem rădăcinile pe undeva pe-acolo, nu ?). Pe de altă parte, odată ajuns codul meu genetic pe serverele 23andme cred că voi putea opta la un upgrade care să-mi ofere acces la datele lipsă – nu sunt însă convins că merită cei 300$ diferență…

Ajungem și la detalii. În primul rând, suma de 99$ crește rapid pentru clienții din România datorită taxelor de shipping de 70$ (!) care includ e drept și un formular preplătit pentru expedierea eșantionului prin FedEx înapoi la Institutul Național de Genetică în Los Angeles, care efectuează analizele propriu-zise. Totalul de plată pentru acest serviciu urcă aşadar la 169$ plus comisioanele aferente depinzând de cardul şi banca prin care efectuaţi plata.

La aproximativ o lună de la confirmarea pe email, am primit kitul 23andme prin serviciul de coletărie normală. Ca la orice pachet primit de peste ocean în București, a trebuit să mă deplasez personal și cu actul de identitate din dotare la Oficiul Poștal nr. 3 din Pantelimon. Cu un pic de răbdare, cam după 30-40 de minute de așteptare am intrat în posesia kitului:

[Gallery not found]

Nimic spectaculos. Tubul albastru este un recipient de salivă. Singura condiție pentru a putea colecta este să nu fi mâncat sau băut nimic în ultimele 30 de minute. Umplerea durează câteva minute (destul de enervante). Dopul este măricel deoarece conține o rezervă de lichid conservant care se golește în recipientul de salivă, care trebuie apoi scuturat vreme de câteva secunde pentru a omogeniza amestecul. Apoi, dopul inițial se aruncă și se înlocuiește cu unul mai mic care închide ermetic tubul – acum gata de trimis înapoi la analize. Recipientul trebuie pus in punga transparentă care se sigilează si este gata de introdus în plicul FedEx. Nu este complicat, iar instrucțiunile în engleză atașate sunt foarte clare.

23andme instructiuni de recoltare
saliva

Odată formularele completate cu numele și adresa trimițătorului (ar fi putut s-o facă și ei din moment ce aveau aceste informații, dar cred că au lăsat deschisă opțiunea ca o persoană să cumpere un set de analize pentru altcineva) am lăsat plicul unei colege de la birou (mulțumesc, Cătă). Adobe trimite destul de frecvent documente în SUA așa încât în două zile primeam emailul de rigoare de la FedEx iar peste încă două zile 23andme mă anunțau că au primit eșantionul în stare bună și că analizele genetice ale materialului  trimis de mine vor dura între 4 și 6 săptămâni. Accesul la rezultate este condiționat de claim code-ul aflat pe kitul de analize pe care evident ca l-am introdus prompt. Nu mai rămâne decât să aștept apariția datelor în contul de pe site.

Va urma …

PS Ca bonus, iată un link interesant despre legăturile (genetice) dintre părul roșcat și frica de dentist, cercetare cât se poate de serioasă :)