Prima parte a acestei serii de articole poate fi citită aici.

A trecut aproape un an de când am blogat despre experiența mea cu serviciul de analiză genetică 23andme. Cum primisem cuponul gratuit pentru setul mai ieftin de analize cu promisiunea de a bloga despre acest produs, am trimis eșantionul de salivă, am scris postul și am așteptat rezultatele cu interes. 23andme a publicat rezultatele în câteva săptămâni dar nu am simțit nevoia să mai scriu o urmare.

Toate astea pentru că și pe plan genetic se pare că sunt un tip mediocru. Nu am predispoziții de a mă îmbolnăvi de anumite afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, dar nici nu sunt în categoria de oameni cu rezistență crescută la acestea. Mai toți markerii mei genetici mă situează într-un etern, anost average. Singurele diferențe notabile sunt un risc ceva mai mare de diabet (lucru pe care îl bănuiam pentru că am cazuri în familie) și risc scăzut de cancer la prostată.

Interesant cum am trecut printr-o întreagă ceremonie cu rezultatul la markerul de cancer de prostată. Rezultatele la boli grave  îți sunt arătate numai după ce dai cu bifa că ești de acord cu o poliloghie avocățească enormă. Ritualul acesta cred că îi scutește pe ei de un proces în cazul în care vezi un pronostic nasol și dai în depresie sau mai rău te arunci din tramvai, metrou, pod sau funicular și dai colțul. Zic cred pentru că nu am avut răbdare să citesc și am aprobat instant, sper că era ok textul și nu avea vreo clauză ascunsă cu vânzarea sufletului spre Satana.

La capitolul “Trăsături” am găsit o sumedenie de date eterogene. Că am probabil ochii căprui (corect), că nu mă înroșesc la față când consum alcool (corect) și că simt gusturile amare (iar corect). Dar și că am șanse ridicate de chelie (nu am chelie), intoleranță la lactoză (fals) și sanse average de a fi roșcat (nu sunt). Cred că singura informație interesantă din listă este lipsa antigenului Duffy de rezistență la malarie (deci e musai să fac vaccinul/tratamentul dacă plec într-o țară cu malarie)…

23andme_traits

Secțiunile cu potențial de a fi cele mai interesante, adică rapoartele de interacțiune cu medicamentele și genealogia, nu pot fi accesate decât în urma plății sumei de 399$ care să-mi ofere accesul la versiunea full a analizelor. Nu, mulțumesc. Încă nu am ajuns să consum regulat medicamente și nici nu mă macină curiozitatea de a afla din ce parte a Nigeriei provin strămoșii mei. Poate mai încolo…

N-aș fi scris articolul dacă nu aș fi primit emailuri și comentarii – la alte articole – care să mă îmboldească. Iată că prin persistență și răbdare pot fi convins să scriu și articole despre subiecte care nu mă interesează.

Atât. Și-acum gata, vă rog să nu mă mai întrebați despre rezultatele de la 23andme :)