Două softuri gratuite m-au ajutat în ultima vreme să-mi gospodăresc ceva mai bine timpul drămuit între muncă, familie, proiectele personale și diferitele activități mai mult sau mai puțin relevante. În primul rând, am (re)descoperit un soft cuplat cu un serviciu online (RescueTime) care măsoară timpul petrecut pe calculator, în diferite aplicații sau pe site-uri. Programul (cu versiuni oficiale de Mac, Windows și neoficială de Linux) stă cuminte în fundal și trimite periodic logul de execuție și lista site-urilor accesate la site-ul RescueTime. Poți aplica diferite taguri pe aplicațiile și site-urile accesate (de exemplu Eclipse are “work coding” iar bloglines.com are “personal blogs”) urmând ca ulterior să faci tot soiul de statistici și raportări. Poți să-ți stabilești ținte personale (cum ar fi work>80%) și chiar să-ți trimiți automat alerte pe email (de exemplu, când pierzi prea mult timp pe messenger).

În cazul meu, prima săptămână de utilizare a fost decisivă. Am dezinstalat mai multe aplicații, printre care toți clienții de instant messaging, și am încetat să mai frecventez anumite site-uri (în genul Slashdot, Digg, Reddit) care sunt surse incredibil de mari de pierdere de timp. Sigur, nu sunt atât de naiv încât să nu conștientizez asta dar nici nu-mi imaginam volumul de timp enorm irosit intr-o singura săptămână doar pe aceste site-uri. Practic, singura mea sursă de informare au rămas Hotnews și blogurile (în care am efectuat o triere riguroasă).

O remarcă importantă: dacă instalați RescueTime țineți seama de faptul că este un soft care trimite regulat informații în exterior ceea ce poate constitui o potențială breșă de securitate.

Desigur că odată dezinstalați clienții de instant messaging m-am trezit că dau 2-3 telefoane în plus pe zi pentru probleme care puteau fi rezolvate mult mai simplu și mai rapid. Înapoi așadar la punctul de plecare. Am căutat un software care să permită comunicarea pe mai multe protocoale (YM, MSN și GTalk) și să fie cât mai puțin intruziv și mai stabil cu putință. M-am enervat o vreme încercând Trillian și Pidgin. Versiunea gratuită de Trillian lasă mult de dorit la capitolul stabilitate și resurse consumate, iar conexiunea cu YM este căzută frecvent din motive necunoscute. Pidgin, urmaș al softului open-source GAIM, are probleme serioase de funcționalitate pe Windows, unde îți trebuie un plugin ca să-l convingi să stea în taskbar (care plugin nu mai funcționează de câteva versiuni) iar pe Vista am mari dubii că s-a obosit cineva să-l testeze deoarece crapă într-o mare veselie. Așa am ajuns (fără prea mari speranțe) să testez Digsby, un soft lansat relativ recent – în februarie. Excelent !

În afară de o integrare foarte stabilă cu sistemele de messaging importante, Digsby ofera sisteme de notificare de emailuri pe Gmail, Yahoo si MSN (plus conturi uzuale POP3/IMAP) cât și integrare cu site-uri de social networking de gen Facebook, Twitter, MySpace (lista urmând a se mări). La capitolul social networking nu mă pot pronunța, dar pe partea de webmail Digsby mă ajută să economisesc mult timp ștergând rapid – cu un singur click – emailurile neinteresante sau semnalând ca spam sumedenia de “oferte” primite în ultima vreme de pe la diverse firme și magazinașe online pe care nu le cunosc*. Ocazie cu care am diminuat timpul petrecut pe site-urile de mail online.

Este interesant de remarcat că Digsby este scris în Python şi are versiuni de Windows, Mac şi Linux care arată şi se comportă foarte similar.

Am să pun punct acestui articol, înainte ca RescueTime să-mi trimită o avertizare că pierd vremea …

*Apropos, a mai remarcat cineva că spamul în limba română din primele 4 luni ale anului curent depășește cu mult tot ce s-a primit anul trecut ?